Polévka z husích drůbků a kořenové zeleniny, zjemněná smetanou.
Ingredience:
1/2 kg | husích drůbků |
100 ml | smetany |
1 lžička | mletého bílého pepře |
1/2 lžičky | muškátového oříšku |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | másla |
2 ks | mrkví |
1 ks | petržele |
1 ks | cibule |
1/2 ks | celeru |
voda | |
sůl |
Postup:
- Husí drůbky dobře očistíme, opláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přivedeme k varu, krátce povaříme a z vývaru odstraníme tmavou pěnu, pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a uvaříme doměkka, necháme mírně probublávat asi 3 hodiny
- V kastrolu na rozehřátém másle zlehka osmahneme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a vytvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem, dobře rozmícháme a 20 minut povaříme.
- Pak přidáme na menší kousky nakrájenou uvařenou zeleninu a drůbky pokrájené na kousky.
- Nakonec přilijeme smetanu, ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, mletým bílým pepřem a necháme ještě krátce povařit.