Koláčky plněné švestkami a zavařeninou, rumem a ořechy, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
300 g | polohrubé mouky |
150 g | moučkového cukru |
150 g | tuku |
1 ks | žloutku |
trochu citronové šťávy | |
špetka soli | |
tuk na vymazání tuku | |
moučkový cukr na posypání | |
Na náplň: | |
500 g | švestek |
trochu rumu | |
pikantní zavařenina | |
nastrouhaná jádra ořechů podle potřeby |
Postup:
1. Z prosáté polohrubé mouky, moučkového cukru, změklého na menší kousky nakrájeného tuku, žloutku, citronové šťávy a špetky soli vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu odpočinout
2. Pak z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a pokrájíme na čtverce tak velké, aby se do každé dala zabalit švestka
3. Omyté, osušené, vypeckované švestky položíme na těsto, naplníme zavařeninou smíchanou s rumem a na jemno nastrouhanými ořechy, pak protilehlé konce těsta povytáhneme a ve středu koláčku pevně stiskneme
4. Přendáme na tukem vymazaný plech, vložíme do trouby a při 180 °C pečeme dozlatova, ještě horké posypeme moučkovým cukrem.