REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestkový koláč s povidly, drobenkou a ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto vytvarované na placku, ta potřená povidly a hojně posypaná drobenkou a nasekanými jádry ořechů, upečená v troubě.


Ingredience:
350 ghladké mouky
60 gmásla (tři lžíce)
20 gkvasnic
1 hrstořechů
asi 150 mlsmetany na vaření
3 lžícecukru
2 ksžloutky
kůra z poloviny citronu
sklenice povidel
sůl
Na drobenku:
100 gpolohrubé mouky
60 gcukru
40 gmásla

Postup:

1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, vytvoříme důlek, přidáme droždí, trochu cukru, zalijeme částí vlažné smetany a necháme v teple vzejít kvásek
2. Pak vmícháme ostatní suroviny o pokojové teplotě a hněteme, dokud se těsto nepřestane lepit
3. Posypeme moukou, přikryjeme a necháme v teple kynout
4. Drobenku si připravíme tak, že smícháme mouku, cukr a máslo
5. Když těsto vykyne, připravíme si koláčovou formu, vymažeme ji a rozprostřeme na ní těsto tak, aby bylo dva milimetry vysoké, necháme deset minut dokynout, pak pomažeme povidly, které jsme si zředili rumem, posypeme drobenkou a poklademe jádry vlašských ořechů
6. Pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (pekl jsem koláče v remosce a z tohoto množství jsem měl dva).

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy