Kynuté těsto vytvarované na placku, ta potřená povidly a hojně posypaná drobenkou a nasekanými jádry ořechů, upečená v troubě.
Ingredience:
350 g | hladké mouky |
60 g | másla (tři lžíce) |
20 g | kvasnic |
1 hrst | ořechů |
asi 150 ml | smetany na vaření |
3 lžíce | cukru |
2 ks | žloutky |
kůra z poloviny citronu | |
sklenice povidel | |
sůl | |
Na drobenku: | |
100 g | polohrubé mouky |
60 g | cukru |
40 g | másla |
Postup:
1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, vytvoříme důlek, přidáme droždí, trochu cukru, zalijeme částí vlažné smetany a necháme v teple vzejít kvásek
2. Pak vmícháme ostatní suroviny o pokojové teplotě a hněteme, dokud se těsto nepřestane lepit
3. Posypeme moukou, přikryjeme a necháme v teple kynout
4. Drobenku si připravíme tak, že smícháme mouku, cukr a máslo
5. Když těsto vykyne, připravíme si koláčovou formu, vymažeme ji a rozprostřeme na ní těsto tak, aby bylo dva milimetry vysoké, necháme deset minut dokynout, pak pomažeme povidly, které jsme si zředili rumem, posypeme drobenkou a poklademe jádry vlašských ořechů
6. Pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (pekl jsem koláče v remosce a z tohoto množství jsem měl dva).
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika