Vařené knedlíky plněné švestkami, podávané posypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
Ingredience:
500 g | švestek |
300 g | hrubé mouky |
200 g | másla |
500 ml | mléka |
3 ks | vajec |
tolik kostek cukru kolik je švestek | |
voda | |
sůl | |
Na posypání: | |
100 g | mletého máku |
100 g | moučkového cukru |
Postup:
1. V kastrolu s nepřilnavým dnem přivedeme k varu mléko se špetkou soli a polovinou másla, přisypeme hrubou mouku a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout, dokud se nepřestane lepit na vařečku a kastrol, těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout
2. Švestky důkladně omyjeme, osušíme, vypeckujeme a místo pecky dovnitř vložíme kostku cukru
3. Do zchladlého těsta postupně zapracujeme vejce a na pomoučeném vále znovu propracujeme, pak vyválíme asi 0,5 cm plát, rozkrájíme na 5×5 cm čtverce (podle velikosti plodů), do každého zabalíme švestku a vytvarujeme knedlíky
4. Vaříme zvolna v mírně osolené vařící vodě 5-10 minut a když vyplavou napovrch ještě chvíli povaříme, hotové knedlíky propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára
5. Na talíři je posypeme mletým mákem, cukrem a přelijeme rozpuštěným zbylým máslem.