Vrstvený aspik z vařených vajec, kapie, šunky a hrášku, zalitý ochucenou želatinou, po ztuhnutí v lednici nakrájený na plátky.
Ingredience:
300 g | sterilované kapie |
200 g | mraženého nebo sterilovaného hrášku |
150 g | šunky |
30 g | želatiny |
4 ks | natvrdo vařených vajec |
1 ks | kostky Masoxu |
ocet | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Sterilovanou kapii scedíme (kapii dáme stranou), lák přelijeme do kastrůlku a doplníme vodou na 400 ml, potom povaříme s kostkou Masoxu a necháme zchladnout
2. Želatinu namočíme do 300 ml vody a necháme asi 10 minut bobtnat, pak zahřejeme ve vodní lázni na 60 °C, poté ji zředíme připravenou tekutinou s Masoxem, mírně podle chuti osolíme i okyselíme octem a dáme na chladné místo
3. Na dno mísy rozložíme oloupaná na kolečka nakrájená vejce, poklademe vrstvou nakrájené kapie, zalijeme částí želatinového roztoku a počkáme, až mírně ztuhne, pak navrstvíme hrášek, plátky šunky a zbylá kolečka vajec
4. Zalijeme zbylou želatinou a necháme v lednici tuhnout asi 2 hodiny
5. Po ztuhnutí vyklopíme a nakrájíme na plátky.