Další z originálních receptů na zdravou svačinku pro děti i dospěláky. Recept z elektronické i tištěné kuchařky “Recepty z Velké svačinkové bichle”, kde najdete 190 receptů na skvělou sváču do školy i do práce.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
350 g | dýně hokaido |
60 g | quinoy |
15 g | dýňových semínek |
2 hrsti (60 g) | rukoly (či polníčku) |
165 ml | vody nebo vývaru |
40 ml | olivového oleje |
1 lžíce (2 g) | petržele |
2 lžičky (10 ml) | jablečného octa |
2 lžičky (10 g) | tahini |
1/2 lžičky (4 g) | medu |
1 špetka (1 g) | papriky - ideálně uzené |
1 špetka (1 g) | pepře |
1 špetka (3 g) | soli |
Každou porci doplníme: | |
1 ks | jablko nakrájené na plátky |
Postup:
- Začneme uvařením quinoy. Tu nejprve propláchneme v horké vodě (nebude pak hořká) a necháme ji vařit v dvojnásobku vody přibližně 15-20 minut. Když už se quinoa vaří, můžeme si zatím připravit i opečenou dýni. Na 2 lžicích olivového oleje si na středním plameni opečeme na kostičky pokrájenou dýni. Měla by být nazlátlá.
- Opečenou dýni dáme společně se slitou quinoou do mísy. Přidáme ještě natrhanou rukolu, nebo pokud je pro vás moc výrazná, můžete ji nahradit polníčkem. Vynikající je pak nasekaná petrželka a dýňová semínka, která jídlu dodají šmrnc.
- Aby byl salát kompletní, je potřeba připravit zálivku. Olivový olej smícháme se špetkou papriky (uzená je nejlepší), 3 lžičkami jablečného octa, 3 lžičkami tahini (sezamové pasty), 1 lžičkou medu, špetkou soli a pepřem podle chuti.
- Salát promícháme se zálivkou, do krabičky přibalíme ještě jablko a je to.
Recept k článku: 10 tipů, jak začít letos jíst lépe
Poznámka:zdroj: Velká svačinková bichle