Pečivo ze sýru, mouky a dalších ingrediencí, upečené dozlatova, podávané potřené šunkovou pěnou.
Ingredience:
500 g | lučiny |
200 g | šunky |
100 ml | smetany |
bílý mletý pepř | |
sůl | |
čerstvá zelenina k podávání | |
Na pečivo: | |
250 g | hladké mouky |
125 g | čedaru |
50 g | másla |
1 ks | vejce |
150 ml | mléka |
1/2 ks | sáčku kypřicího prášku |
tuk na plech |
Postup:
1. Šunku nakrájíme na menší kousky a pak rozmixujeme nebo umeleme na masovém strojku na jemno
2. Potom promícháme s lučinou, podle potřeby rozředíme smetanou, dochutíme solí i bílým pepřem a vyšleháme na hladkou pěnu, kterou vložíme do chladničky
3. Mezitím do mísy prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, prohněteme, až vznikne suchá drobenka, přimícháme do ní vejce, na jemno nastrouhaný sýr a trochu mléka
4. Vše důkladně prohněteme na tužší hladké těsto, ze kterého tvarujeme různé druhy pečiva od preclíků, koleček až po dlouhé tyčinky, pak pečivo přeložíme na lehce vymazaný plech (plech můžeme také vyložit pečícím papírem) a pečeme při 180 °C dozlatova
5. Šunkovou pěnu podáváme s čerstvou zeleninou a sýrovým pečivem.
Před pečením můžeme ještě pečivo posypat strouhaným sýrem.