REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.


Nechte se inspirovat 10 tipy, které se osvědčily autorkám Velké svačinkové a Velké obědové bichle. Nejprve si je všechny v klidu pročtěte a pravděpodobně zjistíte, že některé z nich už plníte nebo dokonce máte splněné. A protože začínáme zlehka, ale na jistotu, tak si jako další krok vyberte jen 3 body, které jsou vám nejsympatičtější a začněte těmi. Na ně pak můžete postupně nabalovat další a další.  

 

Hlídejte si makroživiny

Makroživiny neboli bílkoviny, tuky a sacharidy – to jsou základní složky, které by neměly v jídelníčku chybět. Zkuste se každý den zamyslet nad tím, co jíte a jaké zastoupení těchto živin ve stravě máte. „Například, když si ráno dáte sacharidovou snídani, je dobré do zbylých jídel daného dne zařadit převážně bílkoviny, tuky a zeleninu. Sacharidové snídaně jsou asi nejběžnější, ale zkuste někdy nastartovat den snídaní postavenou na bílkovinách a tucích (například vajíčka se zeleninou). Nebojte se experimentovat a pozorovat, jak se daný den cítíte a kolik máte energie. Každému vyhovuje něco jiného a trocha toho sebepozorování vám může pomoci přijít na to, jak se během dne stravovat tak, abyste měli energii a večer neusínali s kručícím břichem,“ radí dvojice autorek Velké svačinkové a Velké obědové bichle Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková.

Pokud chcete řešit např. úbytek tuků nebo navýšení svalové hmoty, pak je určitě rozumné stravu konzultovat s odborníkem – nutričním specialistou, který vám pomůže jídelníček upravit tak, abyste nehladověli a zároveň si plnili své cíle.

 

Den bez masa

Je potřeba každý den konzumovat maso? My si myslíme, že ne a zároveň nám je jasné, že je to pro mnohé poměrně obtížné si představit, jak najednou začít vařit bez masa. Ale nebojte, není to složité. Občas je fajn stravu odlehčit a nechat tělo odpočinout. Zkuste do svého jídelníčku postupně zařazovat bezmasá jídla a brzy zjistíte, že je jich opravdu velká spousta a jsou vynikající… Zároveň je dobré, alespoň si dát alespoň jednou týdně (ideálně vícekrát) rybu. Není nutné kupovat nejdražší rybu na trhu, např. lososa, ale můžete využít daleko dostupnějších a levnějších alternativ – stačí plechovka sardinek, rozmixovat s tvarohem, namazat na kvalitní kváskový chleba a skvělá svačina nebo večeře je na světě.

 

Zařaďte luštěniny do svého jídelníčku

Zkuste jednou týdně zařadit luštěniny – jsou skvělým alternativním zdrojem bílkovin místo masa a dají se z nich vytvořit úžasně chutné recepty. Pokud se luštěninám vyhýbáte kvůli jejich nadýmavosti, vězte, že se mu dá jednoduše předejít namáčením luštěnin a následným propláchnutím před vařením nebo dokonce je nechat naklíčit a poté uvařit.

 

Ochutnejte celozrnné varianty obilovin

Ať už se jedná o pečivo, mouky, těstoviny, rýži – zkuste zařadit celozrnné místo bílých. Celozrnné varianty jsou totiž nutričně daleko zajímavější a pro tělo podstatně zdravější. Věděli jste, že jako celozrnné může být označeno pouze pečivo, které obsahuje nejméně 80% celozrnných mouk z celkové hmotnosti všech obilovin v receptuře? Vícezrnné a tmavé pečivo nemusí mít s celozrnností nic společného.

 

Zařaďte kvalitní tuky

V každém jídle by měly převažovat tuky nenasycené nad těmi nasycenými. Najdete je například v kvalitních rostlinných olejích (např. olivový), ořeších, semínkách, rybách, ale třeba i v avokádu. A co bychom tedy měli v jídelníčku omezit? Uzeniny, červené maso, tučné mléčné výrobky.

 

Pryč s přidaným cukrem

Děsí vás představa přestat ze dne na den sladit? A co to zkusit po malých krůčcích? Pokud jste například zvyklí pít slazenou kávu, zkuste snížit množství cukru nebo při pečení dezertů, uberte cukr třeba o čtvrtinu. Uvidíte, že téměř nepoznáte rozdíl a za čas si vaše tělo zvykne a vy pak můžete zase o kousek ubrat. Výrazným bonusem minimálního používání přidaného cukru je pak i to, že u jídel daleko více vynikne jejich chuť. A to za to stojí.

 

Nekupujte lákadla

Chipsy, tyčinky, sladkosti… No však víme. Řídíme se heslem, že co není doma ve spíž, není ani v žaludku. Místo těchto pochutin zkuste sáhnout po kvalitnějších alternativách, např. kvalitních sýrech, sušeném mase, hořké čokoládě, ořeších nebo upečte něco domácího.

 

Jezte více zeleniny

Tady žádná omezení neplatí ba naopak, čím více, tím lépe. V zimě, kdy není tolik dostupná čerstvá, zkuste zařadit zeleninu kvašenou. Nejen že obsahuje vitamíny, ale i bakterie, které jsou prospěšné pro naše zažívání. Skvělou metodou je i klíčení semen, které zvládnete doma a máte tak vitamíny hned po ruce.

 

Dejte tělu dostatek času na regeneraci

Rozdělte si den na čas jezení (12 hod.) a čas bez jídla (12 hod). V praxi to znamená, že ráno začnete snídani např. v 7:00 a poslední sousto dne sníte v 19:00. Ale pozor opravdu doslova poslední sousto, pak už pijte maximálně vodu a nechte tělo pracovat a regenerovat. Zkuste to na nějakou dobu a pozorujte, jak se cítíte. Postupně můžete okno bez jídla prodlužovat, až na 14 – 16 hod., podle toho jak vám to bude vyhovovat.

 

Držte se pravidla 80:20

Co to znamená? Cílem by rozhodně nemělo mít z jídla stres a přehnaně sledovat co jíme nebo nejíme. „Jídlo má být radost a vášeň. Stres by naopak působil kontraproduktivně. Stačí se jen čas od času zamyslet, jaký váš jídelníček je a snažit se ho mít z 80% kvalitní a vyvážený a 20% si nechat na občasný hřích nebo odměnu,“ vysvětluje Pája s Veronikou.

 

zdroj: Velká svačinková bichle

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.