REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.


Nechte se inspirovat 10 tipy, které se osvědčily autorkám Velké svačinkové a Velké obědové bichle. Nejprve si je všechny v klidu pročtěte a pravděpodobně zjistíte, že některé z nich už plníte nebo dokonce máte splněné. A protože začínáme zlehka, ale na jistotu, tak si jako další krok vyberte jen 3 body, které jsou vám nejsympatičtější a začněte těmi. Na ně pak můžete postupně nabalovat další a další.

 

 

Hlídejte si makroživiny

Makroživiny neboli bílkoviny, tuky a sacharidy – to jsou základní složky, které by neměly v jídelníčku chybět. Zkuste se každý den zamyslet nad tím, co jíte a jaké zastoupení těchto živin ve stravě máte. „Například, když si ráno dáte sacharidovou snídani, je dobré do zbylých jídel daného dne zařadit převážně bílkoviny, tuky a zeleninu. Sacharidové snídaně jsou asi nejběžnější, ale zkuste někdy nastartovat den snídaní postavenou na bílkovinách a tucích (například vajíčka se zeleninou). Nebojte se experimentovat a pozorovat, jak se daný den cítíte a kolik máte energie. Každému vyhovuje něco jiného a trocha toho sebepozorování vám může pomoci přijít na to, jak se během dne stravovat tak, abyste měli energii a večer neusínali s kručícím břichem,“ radí dvojice autorek Velké svačinkové a Velké obědové bichle Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková.

Pokud chcete řešit např. úbytek tuků nebo navýšení svalové hmoty, pak je určitě rozumné stravu konzultovat s odborníkem – nutričním specialistou, který vám pomůže jídelníček upravit tak, abyste nehladověli a zároveň si plnili své cíle.

 

Den bez masa

Je potřeba každý den konzumovat maso? My si myslíme, že ne a zároveň nám je jasné, že je to pro mnohé poměrně obtížné si představit, jak najednou začít vařit bez masa. Ale nebojte, není to složité. Občas je fajn stravu odlehčit a nechat tělo odpočinout. Zkuste do svého jídelníčku postupně zařazovat bezmasá jídla a brzy zjistíte, že je jich opravdu velká spousta a jsou vynikající… Zároveň je dobré, alespoň si dát alespoň jednou týdně (ideálně vícekrát) rybu. Není nutné kupovat nejdražší rybu na trhu, např. lososa, ale můžete využít daleko dostupnějších a levnějších alternativ – stačí plechovka sardinek, rozmixovat s tvarohem, namazat na kvalitní kváskový chleba a skvělá svačina nebo večeře je na světě.

 

Zařaďte luštěniny do svého jídelníčku

Zkuste jednou týdně zařadit luštěniny – jsou skvělým alternativním zdrojem bílkovin místo masa a dají se z nich vytvořit úžasně chutné recepty. Pokud se luštěninám vyhýbáte kvůli jejich nadýmavosti, vězte, že se mu dá jednoduše předejít namáčením luštěnin a následným propláchnutím před vařením nebo dokonce je nechat naklíčit a poté uvařit.

 

Ochutnejte celozrnné varianty obilovin

Ať už se jedná o pečivo, mouky, těstoviny, rýži – zkuste zařadit celozrnné místo bílých. Celozrnné varianty jsou totiž nutričně daleko zajímavější a pro tělo podstatně zdravější. Věděli jste, že jako celozrnné může být označeno pouze pečivo, které obsahuje nejméně 80% celozrnných mouk z celkové hmotnosti všech obilovin v receptuře? Vícezrnné a tmavé pečivo nemusí mít s celozrnností nic společného.

 

Zařaďte kvalitní tuky

V každém jídle by měly převažovat tuky nenasycené nad těmi nasycenými. Najdete je například v kvalitních rostlinných olejích (např. olivový), ořeších, semínkách, rybách, ale třeba i v avokádu. A co bychom tedy měli v jídelníčku omezit? Uzeniny, červené maso, tučné mléčné výrobky.

 

Pryč s přidaným cukrem

Děsí vás představa přestat ze dne na den sladit? A co to zkusit po malých krůčcích? Pokud jste například zvyklí pít slazenou kávu, zkuste snížit množství cukru nebo při pečení dezertů, uberte cukr třeba o čtvrtinu. Uvidíte, že téměř nepoznáte rozdíl a za čas si vaše tělo zvykne a vy pak můžete zase o kousek ubrat. Výrazným bonusem minimálního používání přidaného cukru je pak i to, že u jídel daleko více vynikne jejich chuť. A to za to stojí.

 

Nekupujte lákadla

Chipsy, tyčinky, sladkosti… No však víme. Řídíme se heslem, že co není doma ve spíž, není ani v žaludku. Místo těchto pochutin zkuste sáhnout po kvalitnějších alternativách, např. kvalitních sýrech, sušeném mase, hořké čokoládě, ořeších nebo upečte něco domácího.

 

Jezte více zeleniny

Tady žádná omezení neplatí ba naopak, čím více, tím lépe. V zimě, kdy není tolik dostupná čerstvá, zkuste zařadit zeleninu kvašenou. Nejen že obsahuje vitamíny, ale i bakterie, které jsou prospěšné pro naše zažívání. Skvělou metodou je i klíčení semen, které zvládnete doma a máte tak vitamíny hned po ruce.

 

Dejte tělu dostatek času na regeneraci

Rozdělte si den na čas jezení (12 hod.) a čas bez jídla (12 hod). V praxi to znamená, že ráno začnete snídani např. v 7:00 a poslední sousto dne sníte v 19:00. Ale pozor opravdu doslova poslední sousto, pak už pijte maximálně vodu a nechte tělo pracovat a regenerovat. Zkuste to na nějakou dobu a pozorujte, jak se cítíte. Postupně můžete okno bez jídla prodlužovat, až na 14 – 16 hod., podle toho jak vám to bude vyhovovat.

 

Držte se pravidla 80:20

Co to znamená? Cílem by rozhodně nemělo mít z jídla stres a přehnaně sledovat co jíme nebo nejíme. „Jídlo má být radost a vášeň. Stres by naopak působil kontraproduktivně. Stačí se jen čas od času zamyslet, jaký váš jídelníček je a snažit se ho mít z 80% kvalitní a vyvážený a 20% si nechat na občasný hřích nebo odměnu,“ vysvětluje Pája s Veronikou.

 

zdroj: Velká svačinková bichle

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Vyrazte poslední květnový víkend za kuchařskými hvězdami na Eats and Beats festival

Jste fanoušky kvalitního jídla a dobré hudby? Pak o víkendu od 26. do 28. května vyrazte na unikátní Eats and Beats food festival, který proběhne v nákupním centru Metropole Zličín. Nenechte si ujít exkluzivní propojení kvalitního jídla, dobré hudby a nekonečné zábavy, které přináší Eats and Beats food festival nákupního centra Metropole Zličín. Kromě skvělého jídla z rozmanitých foodtracků a stánků se mohou návštěvníci festivalu těšit také na dvě kuchařské hvězdy. V sobotu 27. 5. se od 13:00 do 15:00 na centrálním náměstí představí známý šéfkuchař a bývalý porotce soutěže MasterChef Marek Raditsch, v neděli ve stejný čas a na stejném místě předvede své kuchařské dovednosti současný porotce soutěže MasterChef a kulinářské eso Jan Punčochář.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy