REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.


Těžká sváteční jídla, cukroví i oslavy spojené s alkoholem jsou již minulostí. Novoroční jídelníček by měl obsahovat co nejrozmanitější spektrum potravin. Důležitý je dostatek zeleniny, libového masa a luštěnin. Ve vyváženém jídelníčku by neměly chybět také nejrůznější druhy olejů, semínek, ořechů, ale i šťavnatých klíčků, které pokrmy krásně dozdobí a dochutí.

 

 

Naše tipy, jak odlehčit jídelníček

 

1) Žitné namísto pšeničného pečiva

Už dávno neplatí, že pečivo do zdravého jídelníčku nepatří. Tělo však získá více živin, pokud mu namísto klasického pšeničného dopřejeme zdravější formu, například žitnou. Takové pečivo má totiž vysoký podíl vlákniny a déle tak zasytí. „Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, zvolte pečivo, které obsahuje příměs žitné mouky,“ radí pekař Václav Bozděch, manažer vlastní výroby pečiva v obchodech Albert a dodává: „Poměr žita a pšenice v pečivu poznáte podle názvu. Pokud je pečivo pšenično-žitné, znamená to, že je v něm vyšší poměr pšeničné mouky. V případě žitno-pšeničného pečiva převládá právě mouka žitná.“

 

2) Alkohol jen výjimečně

Alkohol obsahuje prázdné kalorie, kterých se ve zdravém jídelníčku snažíme vyvarovat. Slazené likéry, ale i tvrdý alkohol jsou kaloricky velmi bohaté. Alkohol všeobecně také podporuje chuť k jídlu a nezdravým pokrmům. Jedno pivo nebo sklenička vína hubnoucí snahy nijak neohrozí, pokud po nich sáhneme jen při speciálních příležitostech.

 

3) Návrat k luštěninám

Luštěniny jsou stále opomíjené, možná i kvůli špatným vzpomínkám na školní jídelny. Nicméně jsou skvělým zdrojem bílkovin a obzvláště v jídelníčku vegetariánů a veganů by neměly pravidelně chybět. Velmi chutné jsou například mungo fazole nebo méně známé adzuki. Výhodou červené a černé čočky beluga je, že se nemusí namáčet a její příprava tak potrvá pouze několik minut.

 

4) Ořechy ano, ale jen malé množství

Při tvorbě zdravého jídelníčku bychom neměli zapomínat ani na ořechy a semínka. Pro redukci váhy je však nezbytné hlídat jejich množství. Tyto potraviny jsou totiž velmi bohatým zdrojem tuků, které jsou pro organismus přínosné, ale jen v omezeném množství. Každý člověk by měl za den sníst ideálně tolik ořechů a semínek, kolik se mu vejde do sevřené dlaně.

 

5) Různé druhy olejů

Oleje nemusí sloužit jen k nezdravému smažení. Zdravější varianty jako jsou dýňový, sezamový nebo konopný olej skvěle doplní zdravý jídelníček. Pár kapek efektivně ozdobí syté krémové polévky nebo dodají chuť v troubě upečené zelenině. Zdravé tuky si můžeme dopřát také v podobě avokáda. I při konzumaci olejů je však důležitá střídmost.

 

6) Trend jménem micro-greens

Micro-greens neboli klíčky jsou přímo nabité živinami. Klíčky jsou již běžně k zakoupení i v supermarketu v úseku ovoce a zeleniny v chladících zařízeních. Také v domácnosti je dobré uchovávat je v ledničce, aby vydržely co nejdéle čerstvé. Další možností je si je vypěstovat. „Pro domácí nakličování můžete zakoupit speciální klíčící misky. Vybraná semena namočte přes noc do vody, aby se probudila k životu a nabobtnala. Poté vodu slijte a nechte semena klíčit v klíčící misce. Dvakrát denně proplachujte vodou a přibližně do týdne je již můžete přidat do pokrmů a ozdobit jimi talíř,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5.

 

7) Vyzkoušejte nové druhy zeleniny

Zelenina je při hubnutí zásadní součástí jídelníčku. Některé druhy je lepší konzumovat syrové, jiné zase tepelně upravené. V úseku zeleniny je dostupných čím dál více druhů zeleniny, které zpestří zdravý jídelníček nejen chutí, ale také svým vzhledem. Nové druhy zeleniny jsou skvělé pro vyzkoušení netradičních receptů, stačí se inspirovat například na internetu. Nejvíce živin si však zachovává zelenina čerstvá nebo vařená v páře.

 

8) Jde to i bez masa

Dříve nebylo běžné konzumovat maso každý den, tak jako dnes. Při redukci váhy není nutné jej z jídelníčku úplně vyřazovat, bohatě postačí omezení v podobě například jednoho bezmasého jídla týdně. Je to také vhodná příležitost vyzkoušet jiné zdroje bílkovin jako jsou tofu, seitan nebo tempeh. Ty jsou dnes již běžně k sehnání ve zdravých úsecích supermarketů nebo hypermarketů.

 

9) Sacharidy spíše dopoledne

Sacharidy obsažené v pečivu, rýži, těstovinách nebo bramborách jsou pro naše tělo důležité, protože mu dodávají energii pro výkon. Skvěle se hodí jako součást jídelníčku během dopoledne nebo na oběd, jelikož tak dodají energii do celého dne. Naopak velké množství těchto sacharidů ve večerních hodinách není optimální, tělo je již nevyužije a ukládá je přímo do tuků.

 

10) Když hřešit, tak s mírou

Oblíbených sladkých či slaných delikates se nemusíme vzdávat ani při sestavování novoročního jídelníčku. Někteří preferují zvolit si jeden den v týdnu, kdy se v konzumaci nijak neomezuje, i tak je ale potřeba hlídat, aby příjem nebyl příliš velký a nezhatil tak snahu předešlých dní. Jiným zase vyhovuje dopřát si jednou za čas čokoládu nebo brambůrky za předpokladu, že zbytek jídelníčku je celkově vyvážený.

 

O Albertu:

  • Obchody Albert působí na českém trhu více než 29 let. První obchod, supermarket v Česku pod názvem Mana 6. června 1991 v Jihlavě.
  • Síť prodejen Albert má více než 300 obchodů po celé České republice, hypermarkety a supermarkety Albert najdou zákazníci v každém kraji.
  • Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku, o zákazníky se denně stará téměř 17 000 zaměstnanců.
  • Činnost obchodů Albert oceňují i odborníci. V roce 2019 získala společnost Albert cenu Odpovědný zahraniční investor, kterou uděluje vláda za aktivitu v oblasti společenské odpovědnosti, zlepšování životního prostředí a podporu regionů a dobrovolnictví.
  • Prodejna Albert z olomouckého NC Olympia se stala vítězem mezi hypermarkety v prestižní soutěži Diamantová liga kvality 2019, která vybírá nejkvalitnější prodejny v České republice. Tato výhra navazuje na prvenství v roce 2018, které získal hypermarket v nákupním centru na Chodově.
  • Albert získal již čtyřikrát Národní cenu kvality ČR a jako první tuzemská firma se v roce 2016 dostal do finále evropské úrovně soutěže.
  • Albert neustále pracuje na modernizaci prodejen a zkvalitňování služeb. Od roku 2017 prošla rekonstrukcí a modernizací již polovina prodejen Albert v Česku.
  • V roce 2009 byl založen Nadační fond Albert za účelem podpory zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpory vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin.
  • V obchodech Albert mohou zákazníci využít program 100% garance kvality, který se vztahuje na téměř celý sortiment potravin, kosmetiku, drogerii i například na krmivo pro zvířata.
 

Více: albert.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy