REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 tipů jak skloubit vína roku 2016 s jídlem – zkroťte všechny chutě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jídlo a víno k sobě neodmyslitelně patří. Skloubit spleť všech možných chutí je ale i pro zkušené kuchaře těžkým oříškem. Vybrali jsme pro vás proto nejzajímavější vína roku 2016 a společně s odborníky jsme vytvořili jednoduchý návod na to, jak je kombinovat v kuchyni.


Vinařům se povedl Sauvignon, podávejte ho k salátům

Odborníci se shodují, že nejlepší odrůdou roku 2016 je Sauvignon. Vyznačuje se žlutozelenou barvou a voní po ovoci (černý rybíz, broskve nebo angrešt). Výraznější kyselinky mu dodávají plnou chuť se zachováním svěžesti. Tato odrůda je typická pro znojemskou vinařskou oblast, kterou reprezentují vína s ochranným označením VOC Znojmo. Sauvignony roku 2016 se ideálně doplňují s chutí drůbežích salátů (top kombinací je Caesar salát) či ryb (zejména lososa se smetanovým sýrem). Hodí se ale také ke grilovanému jehněčí s mátovým dresinkem nebo s jablečnou Šarlotou s červeným rybízem. Pokud ho budete podávat jen tak na chuť, nezapomeňte dokoupit spařené nebo uzené sýry. Kouzelnou kombinaci vytvoří kozí sýr.

Na piknik v přírodě volíme zpravidla lehčí jídla. Nezapomeňte proto přibalit i lahvinku bílého nebo růžového.

Sauvignon z Kraví hory snese i demi glace či zvěřinu

Ačkoliv se ke zvěřině všeobecně doporučují červená vína, bílý Sauvignon z Kraví hory v Novém Šaldorfu tuto kombinaci chutí zvládne také. Hrozny odrůdy Sauvignon, které místní vinaři zpracovávají pod značkou Šaldorsfský Kravák, odborníci považují za jedny z nejlepších na Znojemsku, proto i vína chutnají lahodně. Mají většinou bohatou chuť s lehkým nádechem bobulového ovoce a kořenitosti. Oproti klasickým Sauvignonům bývají ty z Kraví hory nepatrně těžší, proto je vhodné zkombinovat je s náročnějšími jídly. Kromě zmiňované zvěřiny je proto můžete podávat i k pečeným masům s výraznými demi glace omáčkami či k aromatickým steakům.

Další lákavá bílá vína a jejich kombinace s jídly:

  • Muškát moravský LAHOFER 2016 – ocení ho zejména milovníci sladších vín. Má vyšší zbytkový cukr se šťavnatou kyselinkou a ovocnou vůní i chutí. Servírovat by se měl na začátku a/nebo na konci jídelního menu – k předkrmům v podobě drůbežích jater nebo k ovocným salátům na závěr hostiny.
  • Vinařství VINICE–HNANICE: Pálava 2016 – toto sladké víno potěší zejména milovníky mandarinek. Ve víně najdete jejich chuť a navíc se ideálně hodí k mandarinkovému koláči.

“Mám k těm drůbežím játrům podávat Muškát nebo Merlot?”

Růžová vína se hodí ke svěžím letním jídlům

Ročník 2016 by se dal nazvat také jako ročník růžových vín. Letos se proto naučte tato lehká, svěží a nekomplikovaná vína používat i v kuchyni. Důležité upozornění – růžová vína podávejte vždy dobře vychlazená a nikdy je nearchivujte, měla by se totiž vždy pít mladá a svěží.

  • Cabernet Sauvignon rosé – polosladké víno s nádechem grepu a jahod je ideální společník k hlavnímu rybímu chodu nebo k ovocným dezertům.
  • Rosé LAHOFER (Zweigeltrebe a Rulandské modré) – smícháním hroznů těchto dvou odrůd a následným lisováním vznikla neobvyklá lososová rosé barva s třešňovými a malinovými podtóny. Ideální pro letní posezení v zahradě a jako doplněk k domácím zmrzlinám či ledovým tříštím. Toto víno si rozhodně přibalte s sebou na dovolenou – výtečně se totiž hodí k čerstvým plodům moře a k těstovinám.

Ke steakům zvolte červená vína starších ročníků.

I červená vína mají své místo v kuchyni

Kvalitní červené víno musí uzrát. Letos proto v kuchyni používejte zejména starší ročníky. Tuzemskou nejpěstovanější odrůdou je Svatovavřinecké, v kuchyni by proto nemělo chybět. Jako například Svatovavřinecké 2013 z vinařství Musil, které by se dalo označit jako univerzální pomocník v kuchyni. Jeho chuť se totiž hodí k téměř všem jídlům a sýrům. Obzvlášť si ho vychutnáte v kombinaci s tmavými masy (kořeněné vepřové nebo zvěřina), husou nebo kachnou.

Další zajímavá červená vína:

  • Cabernet Cortis – tato nová odrůda vznikla zkřížením Cabernet Sauvignonu a Solarisu. Ve vaší soukromé vinotéce by rozhodně neměla chybět. Na první pohled upoutá tmavě granátová barva, která je podpořená kořenito-ovocnou vůní a jemnou kouřovinkou. Chuť vína je plná, s vysokým obsahem tříslovin a dlouhotrvajícím dojmem. Nejvíce ji oceníte v kombinaci s jehněčí pečení, bifteky, krůtím masem a zvěřinou.
  • Merlot – výrazné červené víno pochází z Francie. Barva vína je temně fialová a ve víně i chuti převládají maliny a ostružiny. Merlotem báječně podpoříte chuť jemných paštik nebo jeleního ragů.

Našli jste svou oblíbenou kombinaci jídla a vína? Tak honem do kuchyně. A nezapomeňte –  během vaření je povoleno ochutnávat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy