REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

„Nejlepší snídaně? Směs několika různých druhů vloček,“ říká známá dietoložka Karolína Hlavatá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Snídaně patří mezi nejdůležitější jídla dne. Energii spotřebovanou v průběhu noci je zapotřebí doplnit. „Kdo snídani vynechává, bývá pak přes den méně výkonný, snadněji se unaví a večer se pravděpodobně nají víc, než je tělu milé,“ upřesňuje nutriční poradkyně, PhDr. Karolína Hlavatá, jež je i odborným garantem společnosti Vím, co jím.


Domácí nebo kupované müsli?

A co je tedy ideální snídat? „Různé druhy vloček představují perfektní základ snídaně nebo vydatnější svačiny. Díky vláknině dobře zasytí a udrží hladinu krevního cukru stabilní,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Připravit si je můžete doma, ale bát se nemusíte ani kupovaných směsí. Co je však důležité ohlídat, to je přidaný cukr a tuk. Je proto nezbytné číst informace na obalu a vybrat si směs, pokud možno bez přidaného cukru a tuku. „Nejlepší volbou je müsli v podobě spojení různých druhů vloček, navíc doplněné o semena, ořechy, o kvalitní vysokoprocentní čokoládu nebo sušené neproslazované ovoce dle vaší chuti. Příkladem jsou směsi Lehké a křehké od Emca, které neobsahují přidaný cukr a mají nízký obsah tuku,“ dodává.

Rozmanitost snídaně získáme přidáním čerstvého ovoce

Vločky je vhodné kombinovat s potravinou bohatou na bílkovinu, jako je tvaroh (může být i smíchaný s jogurtem), skyr, jogurty nebo mléko, včetně rostlinných mlék, např. mandlového či sójového.

Podle své chuti je pak můžete doplnit o ovoce. Antioxidační bombou jsou borůvky, maliny (ideální je mít ovoce připravené zmražené, jen si večer oddělíte porci do lednice, aby se přes noc pomalu rozmrazilo) a jiné drobné plody. Vhodné je i sušené ovoce, např. sušené brusinky, meruňky nebo goji. Novinkou je v poslední době také ovoce sušené mrazem, které si zachovává vysokou nutriční hodnotu, chuť, barvu a strukturu.

 

Mohou zvolit sladkou snídani i redukující? Ano, pokud si ohlídáte velikosti porce

Dietologové vločkové směsi doporučují jako dobrou volbou i pro bojovníky s nadbytečnými kily. Záleží ovšem na další úpravě. „Lidé v redukčním režimu by měli dodržet doporučené množství, nepřidávat cukr a med. I s ovocem je nutné zacházet opatrně. Na druhou stranu je možné přidat trochu více tvarohu, skyru, či jogurtu,“ doporučuje Hlavatá.

 

 

Porce vloček na snídani se pak liší podle celkového energetického příjmu. Pro hubnoucí je doporučená porce 35 – 50 g, pro neredukční režimy 80 g až 100 g (vyšší hodnota platí pro muže). Porce čerstvého ovoce pro redukční režimy je 50 až 100 g, ostatní mohou ovoce přidat více. „S bílkovinami ale šetřit nemusíte. Optimální je přidat alespoň 200 g jogurtu nebo 150 g tvarohu či 250 ml mléka,“ dodává česká dietoložka, Karolína Hlavatá.

Zdroj textu: www.vimcojim.cz

 

PRODUKTOVÝ TIP:

Mysli lehké & křehké

Příkladem vyvážené směsi vloček bez přidaného cukru a tuku jsou například výrobky EMCO – Mysli lehké a křehké s kanadskými borůvkami a goji, se semínky a oříšky či novinka s meruňkou a quinoa. Balení obsahují mix 4 druhů speciálně upravených vloček. Tím šetří váš čas, a tak odpadá nutnost připravovat si směs doma. Obsahují minimum přidaného cukru a jsou doplněné o superfood – semena, ořechy, goji, brusinky, meruňku a quinoa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy