REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušená vepřová panenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová panenka obalená ve směsi drceného pepře, mořské soli a třtinového cukru. Poté zabalená do utěrky a sušená v lednici.


Ingredience:
1 ksvepřové panenky o hmotnosti cca 600 - 700 g
1000 ghrubé mořské soli
1 hrnektřtinového cukru
2 lžícebarevného pepře
A dále:
plastová miska podle délky panenky (stačí i její víčko)
chlebíčková (nebo na srnčí hřbet) forma
kuchyňský provázek
látková utěrka (2 ks)

Postup:

1. Roztlučeme barevný pepř na hrubo. V misce rovnoměrně promícháme hrubou sůl s cukrem
2. Vepřovou panenku dobře očistíme, odblaníme a zbavíme různých výčnělků tak, aby zůstalo pouze dokonalé, čisté maso
3. Chlebíčkovou formu vyložíme čistou suchou utěrkou, nasypeme cca polovinu směsi cukru a soli
4. Váleček masa obalíme v roztlučeném pepři, dobře přimáčkneme a vložíme do připraveného lůžka
5. Zasypeme zbytkem směsi a opatrně, ale důkladně zabalíme do utěrky
6. Oba konce pevně zavážeme, pokud možno ještě ve formě, abychom předešli honění soli po okolí
7. Potom dlouhým kusem provázku obtočíme vzniklý válec a obvážeme jako roládu
8. Takto připravené “mimino” uložíme do plastové krabice (nebo její víčko), na podnos nebo plochou misku do lednice a budeme čekat cca 14 dní, než si pochutnáme
9. Abychom se ale nenudili, každý večer “mimino” pěkně přebalíme tak, že si znova do formy připravíme čistou suchou utěrku, válec z lednice rozbalíme, část směsi nabereme a vsypeme do formy na čistou utěrku, zasypeme zbytkem směsi a znovu zabalíme
10. Utěrku vždy vypereme v horké vodě bez saponátu, necháme usušit a máme připraveno na zítra
11. Solnou směs používáme stále tu stejnou
12. Toto opakujeme první týden každý večer, druhý týden ob den
13. Sušíme 14 až 16 dní
14. Poslední den rozbalíme, pečlivě oškrabeme zbytky soli, na panence zůstane jenom jemný solnopepřovocukrový kabátek.

Doporučení:

Musím říct, že je to delikatesa, cenově dostupná a hlavně bez zbytečných chemických přídavků. Jen to chce trpělivost a trošku obětavosti. Ale požitek z chuti a obdivu spolustolujících je k nezaplacení. Panenka o vstupní hmotnosti 675 g byla usušená přesně za 14 dní a výstupní hmotnost byla 225 g, tudíž se u těrkách pomocí soli zbavila cca 400 g vody.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy