REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušená vepřová panenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová panenka obalená ve směsi drceného pepře, mořské soli a třtinového cukru. Poté zabalená do utěrky a sušená v lednici.


Ingredience:
1 ksvepřové panenky o hmotnosti cca 600 - 700 g
1000 ghrubé mořské soli
1 hrnektřtinového cukru
2 lžícebarevného pepře
A dále:
plastová miska podle délky panenky (stačí i její víčko)
chlebíčková (nebo na srnčí hřbet) forma
kuchyňský provázek
látková utěrka (2 ks)

Postup:

1. Roztlučeme barevný pepř na hrubo. V misce rovnoměrně promícháme hrubou sůl s cukrem
2. Vepřovou panenku dobře očistíme, odblaníme a zbavíme různých výčnělků tak, aby zůstalo pouze dokonalé, čisté maso
3. Chlebíčkovou formu vyložíme čistou suchou utěrkou, nasypeme cca polovinu směsi cukru a soli
4. Váleček masa obalíme v roztlučeném pepři, dobře přimáčkneme a vložíme do připraveného lůžka
5. Zasypeme zbytkem směsi a opatrně, ale důkladně zabalíme do utěrky
6. Oba konce pevně zavážeme, pokud možno ještě ve formě, abychom předešli honění soli po okolí
7. Potom dlouhým kusem provázku obtočíme vzniklý válec a obvážeme jako roládu
8. Takto připravené „mimino“ uložíme do plastové krabice (nebo její víčko), na podnos nebo plochou misku do lednice a budeme čekat cca 14 dní, než si pochutnáme
9. Abychom se ale nenudili, každý večer „mimino“ pěkně přebalíme tak, že si znova do formy připravíme čistou suchou utěrku, válec z lednice rozbalíme, část směsi nabereme a vsypeme do formy na čistou utěrku, zasypeme zbytkem směsi a znovu zabalíme
10. Utěrku vždy vypereme v horké vodě bez saponátu, necháme usušit a máme připraveno na zítra
11. Solnou směs používáme stále tu stejnou
12. Toto opakujeme první týden každý večer, druhý týden ob den
13. Sušíme 14 až 16 dní
14. Poslední den rozbalíme, pečlivě oškrabeme zbytky soli, na panence zůstane jenom jemný solnopepřovocukrový kabátek.

Doporučení:

Musím říct, že je to delikatesa, cenově dostupná a hlavně bez zbytečných chemických přídavků. Jen to chce trpělivost a trošku obětavosti. Ale požitek z chuti a obdivu spolustolujících je k nezaplacení. Panenka o vstupní hmotnosti 675 g byla usušená přesně za 14 dní a výstupní hmotnost byla 225 g, tudíž se u těrkách pomocí soli zbavila cca 400 g vody.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy