REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušená vepřová panenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová panenka obalená ve směsi drceného pepře, mořské soli a třtinového cukru. Poté zabalená do utěrky a sušená v lednici.


Ingredience:
1 ksvepřové panenky o hmotnosti cca 600 - 700 g
1000 ghrubé mořské soli
1 hrnektřtinového cukru
2 lžícebarevného pepře
A dále:
plastová miska podle délky panenky (stačí i její víčko)
chlebíčková (nebo na srnčí hřbet) forma
kuchyňský provázek
látková utěrka (2 ks)

Postup:

1. Roztlučeme barevný pepř na hrubo. V misce rovnoměrně promícháme hrubou sůl s cukrem
2. Vepřovou panenku dobře očistíme, odblaníme a zbavíme různých výčnělků tak, aby zůstalo pouze dokonalé, čisté maso
3. Chlebíčkovou formu vyložíme čistou suchou utěrkou, nasypeme cca polovinu směsi cukru a soli
4. Váleček masa obalíme v roztlučeném pepři, dobře přimáčkneme a vložíme do připraveného lůžka
5. Zasypeme zbytkem směsi a opatrně, ale důkladně zabalíme do utěrky
6. Oba konce pevně zavážeme, pokud možno ještě ve formě, abychom předešli honění soli po okolí
7. Potom dlouhým kusem provázku obtočíme vzniklý válec a obvážeme jako roládu
8. Takto připravené “mimino” uložíme do plastové krabice (nebo její víčko), na podnos nebo plochou misku do lednice a budeme čekat cca 14 dní, než si pochutnáme
9. Abychom se ale nenudili, každý večer “mimino” pěkně přebalíme tak, že si znova do formy připravíme čistou suchou utěrku, válec z lednice rozbalíme, část směsi nabereme a vsypeme do formy na čistou utěrku, zasypeme zbytkem směsi a znovu zabalíme
10. Utěrku vždy vypereme v horké vodě bez saponátu, necháme usušit a máme připraveno na zítra
11. Solnou směs používáme stále tu stejnou
12. Toto opakujeme první týden každý večer, druhý týden ob den
13. Sušíme 14 až 16 dní
14. Poslední den rozbalíme, pečlivě oškrabeme zbytky soli, na panence zůstane jenom jemný solnopepřovocukrový kabátek.

Doporučení:

Musím říct, že je to delikatesa, cenově dostupná a hlavně bez zbytečných chemických přídavků. Jen to chce trpělivost a trošku obětavosti. Ale požitek z chuti a obdivu spolustolujících je k nezaplacení. Panenka o vstupní hmotnosti 675 g byla usušená přesně za 14 dní a výstupní hmotnost byla 225 g, tudíž se u těrkách pomocí soli zbavila cca 400 g vody.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy