REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušená vepřová panenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová panenka obalená ve směsi drceného pepře, mořské soli a třtinového cukru. Poté zabalená do utěrky a sušená v lednici.


Ingredience:
1 ksvepřové panenky o hmotnosti cca 600 - 700 g
1000 ghrubé mořské soli
1 hrnektřtinového cukru
2 lžícebarevného pepře
A dále:
plastová miska podle délky panenky (stačí i její víčko)
chlebíčková (nebo na srnčí hřbet) forma
kuchyňský provázek
látková utěrka (2 ks)

Postup:

1. Roztlučeme barevný pepř na hrubo. V misce rovnoměrně promícháme hrubou sůl s cukrem
2. Vepřovou panenku dobře očistíme, odblaníme a zbavíme různých výčnělků tak, aby zůstalo pouze dokonalé, čisté maso
3. Chlebíčkovou formu vyložíme čistou suchou utěrkou, nasypeme cca polovinu směsi cukru a soli
4. Váleček masa obalíme v roztlučeném pepři, dobře přimáčkneme a vložíme do připraveného lůžka
5. Zasypeme zbytkem směsi a opatrně, ale důkladně zabalíme do utěrky
6. Oba konce pevně zavážeme, pokud možno ještě ve formě, abychom předešli honění soli po okolí
7. Potom dlouhým kusem provázku obtočíme vzniklý válec a obvážeme jako roládu
8. Takto připravené “mimino” uložíme do plastové krabice (nebo její víčko), na podnos nebo plochou misku do lednice a budeme čekat cca 14 dní, než si pochutnáme
9. Abychom se ale nenudili, každý večer “mimino” pěkně přebalíme tak, že si znova do formy připravíme čistou suchou utěrku, válec z lednice rozbalíme, část směsi nabereme a vsypeme do formy na čistou utěrku, zasypeme zbytkem směsi a znovu zabalíme
10. Utěrku vždy vypereme v horké vodě bez saponátu, necháme usušit a máme připraveno na zítra
11. Solnou směs používáme stále tu stejnou
12. Toto opakujeme první týden každý večer, druhý týden ob den
13. Sušíme 14 až 16 dní
14. Poslední den rozbalíme, pečlivě oškrabeme zbytky soli, na panence zůstane jenom jemný solnopepřovocukrový kabátek.

Doporučení:

Musím říct, že je to delikatesa, cenově dostupná a hlavně bez zbytečných chemických přídavků. Jen to chce trpělivost a trošku obětavosti. Ale požitek z chuti a obdivu spolustolujících je k nezaplacení. Panenka o vstupní hmotnosti 675 g byla usušená přesně za 14 dní a výstupní hmotnost byla 225 g, tudíž se u těrkách pomocí soli zbavila cca 400 g vody.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Salente Cuco, hlavní chod a příloha vařené najednou

Multifunkční elektrický hrnec Salente Cuco ztělesňuje moderní vaření pro 21. století. V hrnci uvaříte své oblíbené pokrmy zdravě, snadno a rychle. Elektrické hrnce nabízí jednoduchý a zdravý způsob přípravy pokrmů. Díky svým automatickým funkcím navíc v kuchyni dokážou ušetřit čas i práci. Multifunkční hrnec Salente Cuco využijete jako tlakový, pomalý, napařovací, ale i jako rýžovar, jogurtovač, sterilizátor, skvěle v něm připravíte vajíčka na různý způsob, umožňuje smažení nebo restování. Jste-li příznivci zdravého vaření, jistě se Vám bude zamlouvat program vaření v páře. Páru využijete i pro sterilizaci např. kojeneckých lahví či lahví na zavařování.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy