Koule ze zeleniny, kostiček pečiva, hub, šunky a sněhu z bílků, uvařené v páře, podávané jako příloha.
Ingredience:
100 g | šunky |
4 ks | žampiony |
3 ks | rohlíky |
2 ks | šalotky |
2 ks | vejce |
5 lžic | smetany 31 a více % |
1,5 lžíce | másla |
1 lžíce | naekané petrželky |
muškátový oříšek | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Rohlíky nakrájené na kostičky prosušíme v troubě vyhřáté na 140 °C tak 5-7 minut
2. Šunku, šalotky a žampiony nakrájíme nadrobno
3. Na polovině výše uvedeného množství másla orestujeme šalotku, jakmile zesklovatí, přidáme šunku a žampiony, vše krátce orestujeme, ingredience osolíme a okořeníme pepřem
4. V hrnečku rozehřejeme zbylé máslo se smetanou, necháme vychladnout, pak prošleháme se žloutky, směs mírně osolíme, a okořeníme pepřem a špetkou muškátového oříšku
5. Nasypeme připravené kostičky pečiva, promícháme, přidáme nasekanou petrželku a směs šalotky, šunky a žampionů
6. Nakonec opatrně zamícháme tuhý sníh z bílků
7. Pomocí mokrých rukou tvoříme knedlíčky o velikosti asi 5 cm, klademe je na pařáček a přiklopené pokličkou vaříme v páře 6-7 minut.