REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šunková tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na libovou tlačenku z knihy Zapomenuté receptury masných výrobků od L. Steinhausera (nakladatelství Last 1991). Většina receptů v knize pochází z 30. let minulého století, kdy se ještě vyráběly poctivé uzenářské výrobky bez náhražek a chemických přísad.


Ingredience:
4 kgvepřové plece
2 kgvepřové krkovice
2 kgkolen
1 kgkůží
50 gstrouhané cibule
20 gčerného pepře
10 gmajoránky
4-5 ksvepřových žaludků nebo hovězích deníků (lze nahradit sáčky na tlačenku)
4 ksstroužky utřeného česneku
podle potřeby masový vývar
podle chuti sůl
motouz

Postup:
  1. Vepřové maso nakrájíme na hrubé štesy 0,5 kg (štesy – hrubě umleté nebo nakrájené a prosolené maso) a prosolíme na 3%.
  2. Druhý den puštěnou šťávu dolijeme vodou, aby maso bylo v láku ponořené. Asi po týdnu až 10 dnech proležení masa v chladné místnosti maso vyndáme a uvaříme do polotuhé konzistence.
  3. Uvařené, vypářené maso dobře vytřídíme. Libové kusy nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, tučné maso pokud možno vytřídíme.
  4. Kůže uvaříme do měkka, rozemeleme a spolu s vývarem přidáme k masu, vývaru přidáme uvážlivě, pouze na upravení konzistence, která má být hustá. Přidáme koření, podle chuti dosolíme a horkou směs plníme přímo do připravených obalů, ze kterých se již při vázání snažíme vypudit vzduch.
  5. Tlačenky vaříme alespoň 1 hodinu ve vodě 85-90 °C. Někteří řezníci tlačenku neovařují, plní ji v horkém stavu, ale přesto má tento výrobek menší tržnost a mozaika je mírně zakalená. Ovařením se aspik tlačenky aspoň vyčeří.
  6. Chladíme rozložené na platech s obracením a vypíchnutím vzduchu.
Poznámka:

Text i ilustrační foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy