REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tlačenka dle George

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí tlačenka z vepřového masa a dalších ingrediencí. Tento recept dokazuje, že nemusíme zbourat celé prase, abychom si doma připravili dobrou tlačenku.


Ingredience:
Suroviny cca na 4 kg tlačenky:
1 kgvepřová plec
1,5 kgvepřové koleno (cca 1 ks)
0,8 kgvepřové nožky (cca 2 ks)
0,8 kgvepřové srdce (cca 2 ks)
0,8 kgvepřový jazyk (cca 2 ks)
3 lžícesoli (i více dle chuti)
1 ksvětší cibule
3 ksbobkový list
5 ksnového koření
10 kspepře v celku
2 kspalice česneku
10 lvody
majoránka
mletý pepř

Postup:

1. Do 10 l velkého hrnce vložíme koleno, nožky, srdce, jazyk i vepřovou plec vcelku
2. Zalijeme vodou (maso musí být pod vodou)a dáme vařit
3. Nasypeme sůl, přidáme cibuli v celku, bobkový list, kuličky nového koření a pepře
4. Vaříme cca 3 hodiny
5. Cca po hodině vytáhneme plec(maso musí být měkké)a nakrájíme asi na 2×2 cm velké kousky
6. Postupně vytáhneme koleno, pak srdce a nakonec jazyky (vše musí být měkké, tedy dobře uvařené)
7. Vše libové nakrájíme na kousky (2×2 cm)
8. Kůže a drobné ořezky pomeleme na masovém mlýnku a při mletí kůže zameleme i dvě očištěné palice česneku
9. Vyhodíme pouze kůži z jazyků!
10. Odstraníme z vývaru nožky a po vyvaření nám v hrnci zbude cca polovina tekutin (5 l vývaru)
11. Sítkem vylovíme bobkový list, cibuli, pepř i kuličky nového koření
12. Vše spět smícháme, tedy vývar s kousky masa a pomletou kůží s česnekem
13. Přidáme mletý pepř a majoránku podle chuti, popřípadě dosolíme tak, aby se nám celá směs zdála nasolená na kraji únosnosti (jde o to, že sůl se rozleží a pak je tlačenky o polovinu méně slaná, než se zdá vývar před ztuhnutím
14. Pytle na tlačenku z jedné strany zavážeme napevno režnou nití(koupíme v papírnictví nebo v obchodním domě)
15. Naběračkou rovnoměrně plníme maso s vývarem a zavážeme i druhý konec nití
16. Ještě mírně vlažnou šišku opatrně položíme do chladničky a necháme do druhého dne ztuhnout 17. Z výše uvedených ingrediencí uděláme cca 1,5 šišky, to je cca 4 kg tlačenky.

Doporučení:

Plnění sáčků se neobejde bez čtyř ruk, tedy musíte si na tuto část výroby pozvat nějakého pomocníka.

Poznámka:

Na česneku a pepři nešetřte, ale s majoránkou opatrně protože je velmi aromatická a ne každý snese její pronikavou vůni.Česnek i cibule je nejlepší od našich zemědělců, španělské nebo čínské produkty mají velmi málo intenzivní vůně i chuti a je potřeba cca o 1/3 více surovin k tomu, aby nám tlačenka další dny šmakovala.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy