Domácí tlačenka z vepřového masa a dalších ingrediencí. Tento recept dokazuje, že nemusíme zbourat celé prase, abychom si doma připravili dobrou tlačenku.
Ingredience:
Suroviny cca na 4 kg tlačenky: | |
1 kg | vepřová plec |
1,5 kg | vepřové koleno (cca 1 ks) |
0,8 kg | vepřové nožky (cca 2 ks) |
0,8 kg | vepřové srdce (cca 2 ks) |
0,8 kg | vepřový jazyk (cca 2 ks) |
3 lžíce | soli (i více dle chuti) |
1 ks | větší cibule |
3 ks | bobkový list |
5 ks | nového koření |
10 ks | pepře v celku |
2 ks | palice česneku |
10 l | vody |
majoránka | |
mletý pepř |
Postup:
1. Do 10 l velkého hrnce vložíme koleno, nožky, srdce, jazyk i vepřovou plec vcelku
2. Zalijeme vodou (maso musí být pod vodou)a dáme vařit
3. Nasypeme sůl, přidáme cibuli v celku, bobkový list, kuličky nového koření a pepře
4. Vaříme cca 3 hodiny
5. Cca po hodině vytáhneme plec(maso musí být měkké)a nakrájíme asi na 2×2 cm velké kousky
6. Postupně vytáhneme koleno, pak srdce a nakonec jazyky (vše musí být měkké, tedy dobře uvařené)
7. Vše libové nakrájíme na kousky (2×2 cm)
8. Kůže a drobné ořezky pomeleme na masovém mlýnku a při mletí kůže zameleme i dvě očištěné palice česneku
9. Vyhodíme pouze kůži z jazyků!
10. Odstraníme z vývaru nožky a po vyvaření nám v hrnci zbude cca polovina tekutin (5 l vývaru)
11. Sítkem vylovíme bobkový list, cibuli, pepř i kuličky nového koření
12. Vše spět smícháme, tedy vývar s kousky masa a pomletou kůží s česnekem
13. Přidáme mletý pepř a majoránku podle chuti, popřípadě dosolíme tak, aby se nám celá směs zdála nasolená na kraji únosnosti (jde o to, že sůl se rozleží a pak je tlačenky o polovinu méně slaná, než se zdá vývar před ztuhnutím
14. Pytle na tlačenku z jedné strany zavážeme napevno režnou nití(koupíme v papírnictví nebo v obchodním domě)
15. Naběračkou rovnoměrně plníme maso s vývarem a zavážeme i druhý konec nití
16. Ještě mírně vlažnou šišku opatrně položíme do chladničky a necháme do druhého dne ztuhnout 17. Z výše uvedených ingrediencí uděláme cca 1,5 šišky, to je cca 4 kg tlačenky.
Plnění sáčků se neobejde bez čtyř ruk, tedy musíte si na tuto část výroby pozvat nějakého pomocníka.
Poznámka:Na česneku a pepři nešetřte, ale s majoránkou opatrně protože je velmi aromatická a ne každý snese její pronikavou vůni.Česnek i cibule je nejlepší od našich zemědělců, španělské nebo čínské produkty mají velmi málo intenzivní vůně i chuti a je potřeba cca o 1/3 více surovin k tomu, aby nám tlačenka další dny šmakovala.