REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tlačenka dle George

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí tlačenka z vepřového masa a dalších ingrediencí. Tento recept dokazuje, že nemusíme zbourat celé prase, abychom si doma připravili dobrou tlačenku.


Ingredience:
Suroviny cca na 4 kg tlačenky:
1 kgvepřová plec
1,5 kgvepřové koleno (cca 1 ks)
0,8 kgvepřové nožky (cca 2 ks)
0,8 kgvepřové srdce (cca 2 ks)
0,8 kgvepřový jazyk (cca 2 ks)
3 lžícesoli (i více dle chuti)
1 ksvětší cibule
3 ksbobkový list
5 ksnového koření
10 kspepře v celku
2 kspalice česneku
10 lvody
majoránka
mletý pepř

Postup:

1. Do 10 l velkého hrnce vložíme koleno, nožky, srdce, jazyk i vepřovou plec vcelku
2. Zalijeme vodou (maso musí být pod vodou)a dáme vařit
3. Nasypeme sůl, přidáme cibuli v celku, bobkový list, kuličky nového koření a pepře
4. Vaříme cca 3 hodiny
5. Cca po hodině vytáhneme plec(maso musí být měkké)a nakrájíme asi na 2×2 cm velké kousky
6. Postupně vytáhneme koleno, pak srdce a nakonec jazyky (vše musí být měkké, tedy dobře uvařené)
7. Vše libové nakrájíme na kousky (2×2 cm)
8. Kůže a drobné ořezky pomeleme na masovém mlýnku a při mletí kůže zameleme i dvě očištěné palice česneku
9. Vyhodíme pouze kůži z jazyků!
10. Odstraníme z vývaru nožky a po vyvaření nám v hrnci zbude cca polovina tekutin (5 l vývaru)
11. Sítkem vylovíme bobkový list, cibuli, pepř i kuličky nového koření
12. Vše spět smícháme, tedy vývar s kousky masa a pomletou kůží s česnekem
13. Přidáme mletý pepř a majoránku podle chuti, popřípadě dosolíme tak, aby se nám celá směs zdála nasolená na kraji únosnosti (jde o to, že sůl se rozleží a pak je tlačenky o polovinu méně slaná, než se zdá vývar před ztuhnutím
14. Pytle na tlačenku z jedné strany zavážeme napevno režnou nití(koupíme v papírnictví nebo v obchodním domě)
15. Naběračkou rovnoměrně plníme maso s vývarem a zavážeme i druhý konec nití
16. Ještě mírně vlažnou šišku opatrně položíme do chladničky a necháme do druhého dne ztuhnout 17. Z výše uvedených ingrediencí uděláme cca 1,5 šišky, to je cca 4 kg tlačenky.

Doporučení:

Plnění sáčků se neobejde bez čtyř ruk, tedy musíte si na tuto část výroby pozvat nějakého pomocníka.

Poznámka:

Na česneku a pepři nešetřte, ale s majoránkou opatrně protože je velmi aromatická a ne každý snese její pronikavou vůni.Česnek i cibule je nejlepší od našich zemědělců, španělské nebo čínské produkty mají velmi málo intenzivní vůně i chuti a je potřeba cca o 1/3 více surovin k tomu, aby nám tlačenka další dny šmakovala.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy