REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tlačenka dle George

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí tlačenka z vepřového masa a dalších ingrediencí. Tento recept dokazuje, že nemusíme zbourat celé prase, abychom si doma připravili dobrou tlačenku.


Ingredience:
Suroviny cca na 4 kg tlačenky:
1 kgvepřová plec
1,5 kgvepřové koleno (cca 1 ks)
0,8 kgvepřové nožky (cca 2 ks)
0,8 kgvepřové srdce (cca 2 ks)
0,8 kgvepřový jazyk (cca 2 ks)
3 lžícesoli (i více dle chuti)
1 ksvětší cibule
3 ksbobkový list
5 ksnového koření
10 kspepře v celku
2 kspalice česneku
10 lvody
majoránka
mletý pepř

Postup:

1. Do 10 l velkého hrnce vložíme koleno, nožky, srdce, jazyk i vepřovou plec vcelku
2. Zalijeme vodou (maso musí být pod vodou)a dáme vařit
3. Nasypeme sůl, přidáme cibuli v celku, bobkový list, kuličky nového koření a pepře
4. Vaříme cca 3 hodiny
5. Cca po hodině vytáhneme plec(maso musí být měkké)a nakrájíme asi na 2×2 cm velké kousky
6. Postupně vytáhneme koleno, pak srdce a nakonec jazyky (vše musí být měkké, tedy dobře uvařené)
7. Vše libové nakrájíme na kousky (2×2 cm)
8. Kůže a drobné ořezky pomeleme na masovém mlýnku a při mletí kůže zameleme i dvě očištěné palice česneku
9. Vyhodíme pouze kůži z jazyků!
10. Odstraníme z vývaru nožky a po vyvaření nám v hrnci zbude cca polovina tekutin (5 l vývaru)
11. Sítkem vylovíme bobkový list, cibuli, pepř i kuličky nového koření
12. Vše spět smícháme, tedy vývar s kousky masa a pomletou kůží s česnekem
13. Přidáme mletý pepř a majoránku podle chuti, popřípadě dosolíme tak, aby se nám celá směs zdála nasolená na kraji únosnosti (jde o to, že sůl se rozleží a pak je tlačenky o polovinu méně slaná, než se zdá vývar před ztuhnutím
14. Pytle na tlačenku z jedné strany zavážeme napevno režnou nití(koupíme v papírnictví nebo v obchodním domě)
15. Naběračkou rovnoměrně plníme maso s vývarem a zavážeme i druhý konec nití
16. Ještě mírně vlažnou šišku opatrně položíme do chladničky a necháme do druhého dne ztuhnout 17. Z výše uvedených ingrediencí uděláme cca 1,5 šišky, to je cca 4 kg tlačenky.

Doporučení:

Plnění sáčků se neobejde bez čtyř ruk, tedy musíte si na tuto část výroby pozvat nějakého pomocníka.

Poznámka:

Na česneku a pepři nešetřte, ale s majoránkou opatrně protože je velmi aromatická a ne každý snese její pronikavou vůni.Česnek i cibule je nejlepší od našich zemědělců, španělské nebo čínské produkty mají velmi málo intenzivní vůně i chuti a je potřeba cca o 1/3 více surovin k tomu, aby nám tlačenka další dny šmakovala.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy