V páře uvařená šunka, potřená medem a obalená chlebovou směsí, upečená dozlatova, podávaná s ochuceným červeným zelím.
Ingredience:
1000 g | vepřové šunky v celku |
500 g | ochuceného kysaného červeného zelí |
2 lžíce | medu |
Na chlebovou krustu: | |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | másla |
1 lžička | citronové kůry |
100-150 ml | černého piva |
6-8 ks | plátků světlého piva |
2 ks | kuliček nového koření |
2 ks | hřebíčků |
50 g | perníku |
špetka mletého koření | |
sůl |
Postup:
1. Šunku vložíme na pařák, který postavíme do kastrolu s vodou a přikryté vaříme v páře doměkka (asi 45 minut)
2. Nové koření i hřebíčky rozdrtíme, smícháme se špetkou mleté skořice, přidáme střídky chleba, perník a rozmixujeme na strouhanku
3. Strouhanku s kořením přendáme do mísy, přelijeme rozpuštěným máslem, zvlčíme pivem, spojíme medem, na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, lehce osolíme a vše promícháme
4. Uvařenou teplou šunku potřeme zbylým medem, povrch pokryjeme chlebovou směsí a šunku položíme na mřížku do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě nebo pod rozpáleným grilem, dokud se neupeče zlatá chlebová krusta
5. Nakrájíme na plátky a podáváme s červeným prohřátým zelím.
Pokud neseženeme ochucené zelí, můžeme použít obyčejné, podušené na 1 lžíci sádla s 2 bobkovými listy a 1 lžíci červeného vinného octa.