Jednoduchý pokrm ze Šumavy se podle tohoto staročeského rceptu připravuje jen z brambor a krupice. Krupice se někdy nahrazovala hrubou moukou. Šterc se těsně před podáním mastil máslem, nebo přelil osmaženou cibulkou opečenou na rpzpuštěné slanině.
Ingredience:
500 g | brambor |
6 lžic | krupice |
slanina | |
sádlo | |
cibule | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme do měkka (nejlepší je je uvařit den předem!)
2. V teflonové pánvi opražíme na sucho krupici, k upražené krupici vyklopíme uvařené, slité brambory (bez vody) a vidličkou brambory roztíráme, aby se spojily s krupicí, nesmí se nám přichytit k pánvi, stále mícháme, vzniknou malé hrudky obalené krupicí
3. Pokrm přendáme na talíře, přelije na sádle rozpuštěnou slaninou, doplníme osmaženou cibulkou.