REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Steaky z argentinské svíčkové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Argentinské hovězí maso z mladých býčků grilované, nebo opečené na grilovací pánvi je delikatesa pro pravé gurmety. Tento recept je z pořadu „VIP Prostřeno“ od paní Markéty Hrubešové.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
800 gargentinské svíčkové
4 ksstroužky česneku
snítky rozmarýnu a tymiánu
olivový olej
pepř
sůl

Postup:

1. Ze svíčkové ukrojíme 4 ks steaky vysoké tak 4-5 centimetrů, lehce je propracujeme klouby prstů, shrneme do původního tvaru a potřeme olivovým olejem
2. Na každý steak položíme větvičku rozmarýnu a tymiánu, neoloupaný stroužek česneku, do kterého předtím udeříme silně dlaní, necháme v lednici odležet
3. Maso z lednice vytáhneme asi 1 hodinu před samotnou přípravou, na dobře rozpálené grilovací pánvi nebo přímo na roštu grilu opékáme zprudka po 1 minutě z každé strany, pak připočteme čas podle toho, jak mají strávníci maso rádi upečené (rare-krvavý 2 minuty z každé strany, medium rare–středně propečený – 5 minut, medium well–propečený – 8 minut a well done–dobře propečený – 10 minut z každé strany)
4. Steaky přendáme z pánve nebo roštu grilu a necháme je dojít na teple, po chvíli je znovu otočíme, šťáva se tak rovnoměrně rozloží
5. Steaky až v této fázi osolíme nejlépe maldonskou solí, okořeníme pepřem a ihned podáváme.

Doporučení:

Jako přílohu servírujeme například glazované šalotky a bramborový gratin.

Poznámka:

Maldonská sůl: Maldonská sůl je krystalická přírodní čistá sůl produkovaná v oblasti Maldonského jezera v anglickém Essexu. Pro svou jedinečnou chuť je používána ve vyšší gastronomii po celém světě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy