Kostky ze srnčího masa (plecko, krk, žebra) opečené a pak podušené spolu se zeleninou.
Ingredience:
1,20 kg | zvěřiny (plecko, krk, žebra) |
60 g | slaniny |
50 g | másla |
1/8 l | červeného vína |
6 ks | zrnek nového koření |
6 ks | zrnek černého pepře |
2 ks | snítky tymiánu |
2 ks | hřebíčků |
1 ks | menšího bobkobého listu |
1 ks | menší petržele |
1 ks | střední cibule |
1 ks | větší mrkve |
1/2 ks | středního celeru |
2 lžíce | octa 8 % |
2 lžíce | cukru |
1 lžička | zavařeniny bezinkové |
(rybízové, šípkové) | |
1 lžíce | vody |
na špetku nože zázvoru | |
podle chuti citronová | |
šťáva a kůra | |
sůl | |
Na jíšku: | |
50 g | másla |
3 lžíce | hladké mouky |
Postup:
1. Zvěřinu stáhneme z blány a pokrájíme na menší kousky (použijeme i žebírek, krku atd.)
2. Do hrnce dáme máslo, hrst cukru, na menší kostičky pokrájenou mrkev, slaninu, kousek celeru, petržele a dusíme dohněda, na to vložíme připravenou zvěřinu, osolíme a po obou stranách ji opečeme
3. Potom přidáme trochu octa, trochu červeného vína, lžíci vody, nadrobno nakrájenou cibuli, celý pepř, nové koření, zázvor, hřebíček, tymián, bobkový list, zamícháme a pod pokličkou zvěřinu dusíme doměkka
4. Měkkou zvěřinu vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou, přidáme lžičku zavařeniny, omáčku procedíme, podle chuti dochutíme citronovou šťávou, kůrou a podle potřeby osolíme
5. Omáčka má být příjemně sladkokyselá.
Příloha: Jemný knedlík, rohlíky, brusinky.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.