REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srnčí ragú na víně s hříbky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Takto připravené ragú ze srnce podáváme například s knedlíkem, nebo bramborovou kaší. Hříbky ragú dodají další chuťový rozměr.


Ingredience:
750 gsrnčí kýty
300 ghříbků
100 gslaniny
1 ksmrkev
1 kspetržel
1 kscibule
3 dlzvěřinového, nebo hovězího vývaru
3 dlsuchého červeného vína
5 lžicrajského protlaku
1 lžícehořčice
citronová šťáva
bobkový list
nové koření
pepř mletý
celý pepř
jalovec
tymián
sádlo
cukr
sůl

Postup:
  1. Srnčí kýtu nakrájíme na kostky, vložíme do mísy, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, kostičky petržele, posypeme jemně tymiánem, přidáme 1 bobkový list a 2 kuličky jalovce, nového koření a celého pepře, zalijeme červeným vínem a necháme 24 hodin marinovat, jde li o starší kus zvěřiny, klidně ponecháme v mořidlu 48 hodin.
  2. Po 24 hodinách vyjmeme maso z mořidla, odstraníme divoké koření a víno slijeme, s mrkví a petrželí do hrnku.
  3. V hrnci rozpustíme sádlo, vložíme kostky srnčího masa, opečeme zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo, maso vyjmeme, odložíme stranou. Na sádlo přidáme nakrájenou slaninu a cibuli, necháme zesklovatět. Vrátíme maso zpět, podlijeme ½ vína z mořidla, přidáme kořenovou zeleninu, ½ rajského protlaku, zvěřinový vývar, osolíme, opepříme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 20 minut.
  4. Potom přidáme nakrájené hříbky, dusíme dalších 10 minut. Na závěr dochutíme cukrem, solí, pepřem, citronovou šťávou, zbytkem rajského protlaku a necháme šťávu zredukovat, aby zhoustla.
Poznámka:

Text i foto: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Vynález „smažáku“ měl dostat ženy od plotny do práce

Historie smaženého sýra je plná překvapení. Ještě v první polovině 20. století šlo o luxusní delikatesu podávanou v nejdražších restaurací. Stačilo však pár let a stala se z něj „lidovka“. Jeho popularita byla tak velká, že dlouho byl jediným vegetariánským jídlem na jídelních lístcích. I když tohle prvenství „smažák“ už nemá, stále se drží na špici žebříčku nejoblíbenějších jídel.

číst dále ...

Více odrůd ovoce dá vzniknout cuvée – chutnému vínu, které si říká o vaši pozornost

Propojení více druhů hroznů nebo jiného ovoce během výroby je předpokladem pro vznik jednoho z nejhodnotnějších vín – tzv. cuvée. Podle čeho se odrůdy míchají, aby vzniklo výborné víno ceněné chuti, a ne podivný patok a proč byste měli cuvée ochutnat také?

číst dále ...

Pastinák, patizon, tuřín. Naučíme vás, jak je od sebe rozeznáte a pro který pokrm se hodí

Pokud nepatříte mezi profesionální kuchaře nebo zahradníky, pravděpodobně si z hlavy jen těžko vybavíte, jak vypadá pastinák, patizon nebo tuřín. Není divu. Ve většině českých domácností nebývají tyto plody běžnou součástí jídelníčku, a to je velká škoda. Nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.

číst dále ...

Zdravý a lehký oběd před tréninkem, nebo skvělá svačina během celodenního pracovního „maratónu“

Čas dovolených se pomalu krátí, návrat do pracovního procesu, a především ratolestí do školních lavic se blíží, což znamená jediné – stres a shon! Ať už vás děsí blížící se realita, nebo prostě jen uvítáte tip na další zdravou a skvělou rychlovku, která zažene hlad a dodá potřebnou energii, tak tady je – KUSKUS S TUŇÁKEM A ZELENINOU – svačina doslova za pár minut, bohatá na bílkoviny, proteiny, vitaminy a minerály. Kvalitní tuňák má navíc pozitivní vliv na regeneraci buněk v těle, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, takže prospívá též naší psychice.

číst dále ...

Recepty plné chuti i lásky? Grilujte s Regionální potravinou!

Tušíte, proč jsou naše lokální potraviny čím dál kvalitnější? Je tomu tak možná i proto, že jednou z motivací rodinných farem a místních výrobců je výhra v soutěži Regionální potravina. Toto prestižní ocenění v podobě malého loga Regionální potravina může získat jen ten nejlepší v daném kraji! Máme pro vás inspiraci, jak tyto vítěze začlenit do vašeho vaření. A protože je srpen, využili jsme pro naše recepty perfektního letního „parťáka“ – gril. Pochutnejte si s námi na grilovaném kozím sýru s pampeliško-hruškovým salátem, špízu z hovězí podkovy a krkovice, pomazánce z uzeného tolstolobika a grilované broskvi s tvarohem, mátou a vanilkovou zmrzlinou.

číst dále ...

Dopřejte si luxusní start dne: Brunch je jasnou volbou pro letní víkendy a dovolenou

Probudit se do vlahého srpnového dne a nechat se příjemně šimrat mírnými paprsky slunce. Mít dost času užít si jich než se síla letního žáru projeví naplno. Taková rána a pohodové chvíle bychom si přáli všichni. Kouzlo ničím nerušených okamžiků si přímo říká o přípravu dokonalého brunche s vybranými dobrotami. Nezní to jako plán na letní víkend nebo dovolenou?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy