REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srnčí ragú na víně s hříbky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Takto připravené ragú ze srnce podáváme například s knedlíkem, nebo bramborovou kaší. Hříbky ragú dodají další chuťový rozměr.


Ingredience:
750 gsrnčí kýty
300 ghříbků
100 gslaniny
1 ksmrkev
1 kspetržel
1 kscibule
3 dlzvěřinového, nebo hovězího vývaru
3 dlsuchého červeného vína
5 lžicrajského protlaku
1 lžícehořčice
citronová šťáva
bobkový list
nové koření
pepř mletý
celý pepř
jalovec
tymián
sádlo
cukr
sůl

Postup:
  1. Srnčí kýtu nakrájíme na kostky, vložíme do mísy, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, kostičky petržele, posypeme jemně tymiánem, přidáme 1 bobkový list a 2 kuličky jalovce, nového koření a celého pepře, zalijeme červeným vínem a necháme 24 hodin marinovat, jde li o starší kus zvěřiny, klidně ponecháme v mořidlu 48 hodin.
  2. Po 24 hodinách vyjmeme maso z mořidla, odstraníme divoké koření a víno slijeme, s mrkví a petrželí do hrnku.
  3. V hrnci rozpustíme sádlo, vložíme kostky srnčího masa, opečeme zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo, maso vyjmeme, odložíme stranou. Na sádlo přidáme nakrájenou slaninu a cibuli, necháme zesklovatět. Vrátíme maso zpět, podlijeme ½ vína z mořidla, přidáme kořenovou zeleninu, ½ rajského protlaku, zvěřinový vývar, osolíme, opepříme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 20 minut.
  4. Potom přidáme nakrájené hříbky, dusíme dalších 10 minut. Na závěr dochutíme cukrem, solí, pepřem, citronovou šťávou, zbytkem rajského protlaku a necháme šťávu zredukovat, aby zhoustla.
Poznámka:

Text i foto: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy