REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srnčí ragú na víně s hříbky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Srnčí maso nakrájené na kostky, podušené na cibulovém základě spolu s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi doměkka, nastavené povařenými hříbky, dochucené strouhaným perníkem.


Ingredience:
600 gsrnčí plece nebo kýty bez kostí
300 gmenších hříbků
40 gstrouhaného perníku
6 kskuliček celého pepře
4 kskuliček nového koření
4 kskuliček jalovce
2 ksbobkových listů
1 kssnítky tymiánu
1 kscibule
1 ksmalé mrkve
1/4 ksmalého celeru
2 lžícebrusinkové zavařeniny nebo zavařených brusinek
1 lžícešvestkových povidel
1 lžícekrupicového cukru
1 lžíceoleje
200 mlčerveného vína
šťáva a kůra z 1/2 citronu
voda
sůl

Postup:

1. Houby očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme, očištěné maso nakrájíme na kostky
2. Do hrnce dáme asi 3/
4 l vody, sůl, celé koření, přivedeme k varu, vložíme nakrájené maso, asi 10 minut povaříme a pak vyjmeme, do vývaru vložíme houby, také asi 10 minut povaříme doměkka, potom je vyjmeme a uchováme stranou
3. V kastrole rozehřejeme olej, vsypeme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme, posypeme cukrem a jakmile začne karamelizovat přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a ještě chvíli opékáme do světle hněda
4. Do připraveného základu vložíme maso, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme kousek citronové kůry, tymián, podlijeme částí vývaru z masa i hub a červeným vínem
5. Dusíme pod pokličkou za občasného promíchání a podlití vývarem doměkka, ke konci dušení přidáme povidla a brusinkovou zavařeninu, dodusíme a měkké maso vyjmeme
6. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem, dobře provaříme a potom přecedíme zpět na maso, podle potřeby dochutíme solí, přidáme hříbky a krátce prohřejeme.

Doporučení:

Podáváme například s červeným zelím a nočky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy