Srnčí maso nakrájené na kostky, podušené na cibulovém základě spolu s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi doměkka, nastavené povařenými hříbky, dochucené strouhaným perníkem.
Ingredience:
600 g | srnčí plece nebo kýty bez kostí |
300 g | menších hříbků |
40 g | strouhaného perníku |
6 ks | kuliček celého pepře |
4 ks | kuliček nového koření |
4 ks | kuliček jalovce |
2 ks | bobkových listů |
1 ks | snítky tymiánu |
1 ks | cibule |
1 ks | malé mrkve |
1/4 ks | malého celeru |
2 lžíce | brusinkové zavařeniny nebo zavařených brusinek |
1 lžíce | švestkových povidel |
1 lžíce | krupicového cukru |
1 lžíce | oleje |
200 ml | červeného vína |
šťáva a kůra z 1/2 citronu | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Houby očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme, očištěné maso nakrájíme na kostky
2. Do hrnce dáme asi 3/
4 l vody, sůl, celé koření, přivedeme k varu, vložíme nakrájené maso, asi 10 minut povaříme a pak vyjmeme, do vývaru vložíme houby, také asi 10 minut povaříme doměkka, potom je vyjmeme a uchováme stranou
3. V kastrole rozehřejeme olej, vsypeme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme, posypeme cukrem a jakmile začne karamelizovat přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a ještě chvíli opékáme do světle hněda
4. Do připraveného základu vložíme maso, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme kousek citronové kůry, tymián, podlijeme částí vývaru z masa i hub a červeným vínem
5. Dusíme pod pokličkou za občasného promíchání a podlití vývarem doměkka, ke konci dušení přidáme povidla a brusinkovou zavařeninu, dodusíme a měkké maso vyjmeme
6. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem, dobře provaříme a potom přecedíme zpět na maso, podle potřeby dochutíme solí, přidáme hříbky a krátce prohřejeme.
Podáváme například s červeným zelím a nočky.