REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srnčí ragú na víně s hříbky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Srnčí maso nakrájené na kostky, podušené na cibulovém základě spolu s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi doměkka, nastavené povařenými hříbky, dochucené strouhaným perníkem.


Ingredience:
600 gsrnčí plece nebo kýty bez kostí
300 gmenších hříbků
40 gstrouhaného perníku
6 kskuliček celého pepře
4 kskuliček nového koření
4 kskuliček jalovce
2 ksbobkových listů
1 kssnítky tymiánu
1 kscibule
1 ksmalé mrkve
1/4 ksmalého celeru
2 lžícebrusinkové zavařeniny nebo zavařených brusinek
1 lžícešvestkových povidel
1 lžícekrupicového cukru
1 lžíceoleje
200 mlčerveného vína
šťáva a kůra z 1/2 citronu
voda
sůl

Postup:

1. Houby očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme, očištěné maso nakrájíme na kostky
2. Do hrnce dáme asi 3/
4 l vody, sůl, celé koření, přivedeme k varu, vložíme nakrájené maso, asi 10 minut povaříme a pak vyjmeme, do vývaru vložíme houby, také asi 10 minut povaříme doměkka, potom je vyjmeme a uchováme stranou
3. V kastrole rozehřejeme olej, vsypeme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme, posypeme cukrem a jakmile začne karamelizovat přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a ještě chvíli opékáme do světle hněda
4. Do připraveného základu vložíme maso, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme kousek citronové kůry, tymián, podlijeme částí vývaru z masa i hub a červeným vínem
5. Dusíme pod pokličkou za občasného promíchání a podlití vývarem doměkka, ke konci dušení přidáme povidla a brusinkovou zavařeninu, dodusíme a měkké maso vyjmeme
6. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem, dobře provaříme a potom přecedíme zpět na maso, podle potřeby dochutíme solí, přidáme hříbky a krátce prohřejeme.

Doporučení:

Podáváme například s červeným zelím a nočky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy