Srnčí odušené s kořenovou zeleninou dochucené vínem, zahuštěné světlou jíškou. Podobně lze upravit i dančí, či jelení maso, avšak musíme ho namočit do mořidla.
Ingredience:
750 g | srnčí plece |
5 dl | zvěřinového vývaru z kostí |
1 dl | bílého vína |
2 ks | cibule |
1 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
celý pepř i mletý | |
citronová kůra | |
hladká mouka | |
nové koření | |
bobkový list | |
tymián | |
máslo | |
kmín | |
cukr | |
sůl |
Postup:
- Srnčí plec zbavím blan, nakrájíme na kostky.
- Na másle lehce osmahneme cibuli, přidáme kostky masa, osolíme, okmínujeme, krátce opečeme.
- Přilijeme vývar z kostí, přidáme tymián, bobkový list, nové koření, celý pepř, citronovou kůru, zakryjeme a dáme dusit, do vyhřáté trouby na 200 °C tak na 1 hodinu.
- Po hodině přidáme k masu nakrájenou mrkev, celer, petržel, dusíme dalších 30 minut.
- Vyjmeme z trouby, odstraníme divoké koření, přilijeme bílé víno, zahustíme připravenou světlou jíškou, dochutíme solí, cukrem, pepřem a dobře provaříme.
- Podáváme s bramborovým, nebo houskovým knedlíkem.
Text i foto: D. Marounek