Srnčí kýta nebo hřbet se smetanou a rybízovou nebo brusinkovou omáčkou.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
800 g | srnčí kýty bez kostí (nebo 1 kg srnčího hřbetu) |
40 g | slaniny |
30 g | tuku |
1,5 dl | kysané smetany |
2 lžíce | oleje |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | rybízové marmelády (brusinkové) |
citrónová šťáva | |
mletý pepř | |
jalovec | |
sůl |
Postup:
1. Srnčí maso dobře odblaníme, opláchneme, po vláknech protkneme klínky slaniny, osolíme a opepříme
2. Dáme do kastrolu na rozehřátý olej a tuk, přidáme rozdrcený jalovec, podlijeme vodou a dusíme v troubě (170 °C) pod pokličkou
3. Při dušení občas přelijeme šťávou a podlijeme horkou vodou
4. Ke konci pokličku sundáme a maso dopečeme doměkka
5. Maso vyjmeme a nakrájíme na porce
6. Šťávu zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve smetaně, osolíme, opepříme, okyselíme a povaříme
7. Nakonec vmícháme marmeládu a omáčku necháme přejít varem
8. Omáčku procedíme na maso a dobře prohřejeme.
– Přílohy: Duryňské knedlíky a červené zelí s jablky.
Poznámka:– Recept na duryňské knedlíky: Duryňské knedlíky .