REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špízy z panenky, slaniny a cibule, servírované s přílohovým cuketovým salátem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované konce vepřové panenky napíchané na grilovacích jehlách spolu se slaninou a cibulí, grilované na roštu grilu, podávané s cuketovým přílohovým salátem.


Ingredience:
cca 500 gkonců vepřové panenky (tzv. vepřové palce)
200 gkvalitní uzené slaniny
6-8 kscibule
4 lžíceoleje
hrubě drcené koření na gril např. Farmářský steak
sůl
Ostatní:
jehly na grilování nebo špejle namočené ve studené vodě
Na přílohový cuketový salát:
2 ksmladé pevné cukety
2 ksstředně velké mrkve
2 ksvejce uvařené natvrdo
2 kskyselé okurky + nálev
1 ksmalá cibule
1 kskousek celeru
2 lžičkymletého cukru
2 lžíceolivového oleje
2 lžícemajonézy
1 lžícecitronové šťávy
1 lžíceoleje
200 gbílého řeckého jogurtu
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na zhruba 1 cm vysoké plátky, zakápneme olejem a vmasírujeme koření, v chladu necháme přes noc, ale klidně i dva dny, během marinování maso sem tam přeložíme
2. Slaninu nakrájíme na plátky a cibuli na hrubší kolečka
3. Maso podle potřeby osolíme a na grilovací špejle střídavě napichujeme maso, slaninu a cibuli až do spotřebování všeho :)
4. Na rozpáleném grilu, za občasného otáčení, grilujeme ze všech stran, až do změknutí masa, v průběhu grilování potíráme zbylou marinádou
5. Hotové špízy servírujeme s dobře vychlazeným a uleženým salátem.

Příprava přílohového cuketového salátu
1. Cuketu omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji restujeme (neosolenou) cca 7 minut, necháme ji zchládnout na papírové utěrce, která nám odsaje přebytečný tuk a případnou tekutinu
2. Zbylou zeleninu nakrájíme na kostičky, mrkev a celer dáme vařit do láku z okurek, který naředíme trochou vody, vaříme na skus 7 minut, těsně před koncem varu přihodíme cibuli a necháme ji pár vteřin zblanžírovat
3. Uvařenou zeleninu necháme vychladnout a okapat v sítku
4. Do mísy dáme nakrájené okurky, vajíčka a zchládlou zeleninu
5. Do misky si dáme jogurt, majonézu a s ostatními ingrediencemi metličkou nebo vidličkou vyšleháme, přidáme k zelenině a podle chuti osolíme a opepříme
6. Dáme vychladit.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy