REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špízy z vepřových palců, teplý čočkový salát, pečivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Konce panenky nakrájené na silnější plátky, okořeněné, pokapané olejem, odleželé napíchané na jehly spolu s kolečky cibule. Špízy nejprve zprudka opečené na pánvi, pak dopečené v troubě, servírované s teplým čočkovým salátem a pečivem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřových palců (konce vepřové panenky)
120 ganglické slaniny
50 mlolivového oleje
3-4 kscibule
1 ksvětvičky rozmarýnu + tymián pár snítek
čerstvě nahrubo drcený pepř, hrubá sůl
jehly na špízy nebo špejle, olej na opečení
Na teplý čoškový salát:
1 hrnek (250 ml)zelené čočky
5 kscherry rajčátek
2 ksstonky řapíkatého celeru
2 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
1 kspyramidový sáček Svíčková (Vitana)
1 kstak 15 cm bílé části pórku
1 kscibule
4 lžíceolivového oleje
1 lžícebalzamikového octa
1 lžičkacukru
voda
sůl dle chuti

Postup:

1. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky, ty pak osolíme a opepříme, zakapeme olejem a proložíme bylinkami, necháme chvilku marinovat
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka, anglickou slaninu na silnější plátky
3. Plátky masa napichujeme postupně spolu s kolečky cibule a plátky slaniny na špízové jehly nebo špejle
4. Připravené špízy zprudka orestujeme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, poté je i s bylinkami přemístíme do trouby rozehřáté na 180 °C a nepřikryté dopékáme cca 10 minut
5. Špízy vytáhneme z trouby, klademe na teplý čočkový salát i ihned podáváme s čerstvým pečivem.

Příprava čočkového salátu:
1. Čočku propláchneme, dáme do hrnce, přidáme 3 hrnky (250 ml) vody, pyramidový sáček nebo koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, snítku tymiánu), které si dáme do plátýnka nebo “čajítka”, vaříme 20 minut, pak přiklopíme a necháme dojít doměkka cca 10 minut
2. Přendáme do sítka a necháme okapat, koření vyhodíme
3. V dostatečně velké pánvi rozpálíme olej a zeleninu pokrájíme na drobné kostičky, vhodíme do pánve a restujeme 10 minut
4. Česnek nasekáme a přidáme k zelenině, přidáme také balzamikový ocet, cukr a sůl dle chuti, restujeme do odpaření octa
5. Do pánve přidáme čočku, promícháme a dosolíme dle chuti, krátce prohřejeme
6. Nakonec přidáme na kostičky pokrájená rajčata.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy