REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špízy z vepřových palců, teplý čočkový salát, pečivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Konce panenky nakrájené na silnější plátky, okořeněné, pokapané olejem, odleželé napíchané na jehly spolu s kolečky cibule. Špízy nejprve zprudka opečené na pánvi, pak dopečené v troubě, servírované s teplým čočkovým salátem a pečivem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřových palců (konce vepřové panenky)
120 ganglické slaniny
50 mlolivového oleje
3-4 kscibule
1 ksvětvičky rozmarýnu + tymián pár snítek
čerstvě nahrubo drcený pepř, hrubá sůl
jehly na špízy nebo špejle, olej na opečení
Na teplý čoškový salát:
1 hrnek (250 ml)zelené čočky
5 kscherry rajčátek
2 ksstonky řapíkatého celeru
2 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
1 kspyramidový sáček Svíčková (Vitana)
1 kstak 15 cm bílé části pórku
1 kscibule
4 lžíceolivového oleje
1 lžícebalzamikového octa
1 lžičkacukru
voda
sůl dle chuti

Postup:

1. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky, ty pak osolíme a opepříme, zakapeme olejem a proložíme bylinkami, necháme chvilku marinovat
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka, anglickou slaninu na silnější plátky
3. Plátky masa napichujeme postupně spolu s kolečky cibule a plátky slaniny na špízové jehly nebo špejle
4. Připravené špízy zprudka orestujeme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, poté je i s bylinkami přemístíme do trouby rozehřáté na 180 °C a nepřikryté dopékáme cca 10 minut
5. Špízy vytáhneme z trouby, klademe na teplý čočkový salát i ihned podáváme s čerstvým pečivem.

Příprava čočkového salátu:
1. Čočku propláchneme, dáme do hrnce, přidáme 3 hrnky (250 ml) vody, pyramidový sáček nebo koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, snítku tymiánu), které si dáme do plátýnka nebo “čajítka”, vaříme 20 minut, pak přiklopíme a necháme dojít doměkka cca 10 minut
2. Přendáme do sítka a necháme okapat, koření vyhodíme
3. V dostatečně velké pánvi rozpálíme olej a zeleninu pokrájíme na drobné kostičky, vhodíme do pánve a restujeme 10 minut
4. Česnek nasekáme a přidáme k zelenině, přidáme také balzamikový ocet, cukr a sůl dle chuti, restujeme do odpaření octa
5. Do pánve přidáme čočku, promícháme a dosolíme dle chuti, krátce prohřejeme
6. Nakonec přidáme na kostičky pokrájená rajčata.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy