REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špízy z vepřových palců, teplý čočkový salát, pečivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Konce panenky nakrájené na silnější plátky, okořeněné, pokapané olejem, odleželé napíchané na jehly spolu s kolečky cibule. Špízy nejprve zprudka opečené na pánvi, pak dopečené v troubě, servírované s teplým čočkovým salátem a pečivem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřových palců (konce vepřové panenky)
120 ganglické slaniny
50 mlolivového oleje
3-4 kscibule
1 ksvětvičky rozmarýnu + tymián pár snítek
čerstvě nahrubo drcený pepř, hrubá sůl
jehly na špízy nebo špejle, olej na opečení
Na teplý čoškový salát:
1 hrnek (250 ml)zelené čočky
5 kscherry rajčátek
2 ksstonky řapíkatého celeru
2 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
1 kspyramidový sáček Svíčková (Vitana)
1 kstak 15 cm bílé části pórku
1 kscibule
4 lžíceolivového oleje
1 lžícebalzamikového octa
1 lžičkacukru
voda
sůl dle chuti

Postup:

1. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky, ty pak osolíme a opepříme, zakapeme olejem a proložíme bylinkami, necháme chvilku marinovat
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka, anglickou slaninu na silnější plátky
3. Plátky masa napichujeme postupně spolu s kolečky cibule a plátky slaniny na špízové jehly nebo špejle
4. Připravené špízy zprudka orestujeme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, poté je i s bylinkami přemístíme do trouby rozehřáté na 180 °C a nepřikryté dopékáme cca 10 minut
5. Špízy vytáhneme z trouby, klademe na teplý čočkový salát i ihned podáváme s čerstvým pečivem.

Příprava čočkového salátu:
1. Čočku propláchneme, dáme do hrnce, přidáme 3 hrnky (250 ml) vody, pyramidový sáček nebo koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, snítku tymiánu), které si dáme do plátýnka nebo “čajítka”, vaříme 20 minut, pak přiklopíme a necháme dojít doměkka cca 10 minut
2. Přendáme do sítka a necháme okapat, koření vyhodíme
3. V dostatečně velké pánvi rozpálíme olej a zeleninu pokrájíme na drobné kostičky, vhodíme do pánve a restujeme 10 minut
4. Česnek nasekáme a přidáme k zelenině, přidáme také balzamikový ocet, cukr a sůl dle chuti, restujeme do odpaření octa
5. Do pánve přidáme čočku, promícháme a dosolíme dle chuti, krátce prohřejeme
6. Nakonec přidáme na kostičky pokrájená rajčata.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou

Gastronomické klenoty z vašich regionů, které si podmaní vaše chutě! Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Recepty ze surovin ze sousedství

Příchod podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy