V Idar-Obersteinu a okolí si můžete objednat takto na rožni upečené maso téměř v každé restauraci. Zde je základní recept, který má ale mnoho obměn. Někde se peče maso v kuse, jinde se pečou plátky masa ještě potřené hořčicí a proložené plátky slaniny.
Ingredience:
2 kg i více | vepřové krkovice nebo krku v celku nebo silnější plátky |
2-3 ks | velké cibule |
mletá červená paprika | |
tmavé pivo | |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Cibule oloupáme nakrájíme na tenká kolečka, dáme je do mísy, hojně zasypeme solí, okořeníme pepřem, červenou paprikou, přidáme i oloupané, prolisované stroužky česneku, hněteme rukama, až cibule pustí tekutinu a propojí se ostatní chutě a vůně
- Buď celé maso, nebo silnější plátky naložíme do cibule, maso musí být úplně zakryté, dáme na 12 hodin marinovat do lednice
- Marinované maso upevníme na rožeň, pokud bude v plátcích, pak je musíme hodně k sobě stlačit, grilujeme – rožníme za pomalého otáčení nejlépe na bukovém dřevě, občas přeléváme černým pivem a marinádou.