Indický pokrm z luštěniny, koření a dalších ingrediencí, servírovaný s opečenou rybou.
Ingredience:
500 g | filetu halibuta (nebo jiné mořské ryby) |
1/2 lžičky | kurkumy |
1 lžíce | oleje |
sůl | |
Na dhal: | |
200 g | červené čočky + voda |
200 g | mladého špenátu |
45 g | másla |
1 lžička | semínek koriandru |
1 lžička | římského kmínu |
1/4 lžičky | semínek pískavice (řecké seno) |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | malých červených chilli papriček |
1 ks | cibule |
2 cm čerstvého zázvoru | |
sůl |
Postup:
1. Očištěný filet osušíme, rozkrájíme na menší kousky, celé je potřeme solí a kurkumou a necháme v chladu odležet
2. Přebranou čočku zalijeme vodou, necháme 30 minut bobtnat, pak ji přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme doměkka (asi 20 minut), měla by v ní zůstat trocha vody
3. Mezitím na suché pánvi restujeme římský kmín, pískavici a koriandr, když koření začne vonět a semínka pískavice praskat, necháme koření zchladnout a následně rozemeleme na prášek 4. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme na proužky nakrájenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájené oloupané stroužky česneku, na drobno nakrájený oloupaný zázvor, očištěné na jemno nasekané chilli papričky a restujeme, dokud cibule nezměkne
5. Pak přidáme rozemletou směs koření, společně orestujeme, sundáme z tepla, vsypeme špenát, který necháme v horké pánvi lehce zavadnout
6. Směs z pánve vmícháme do uvařené čočky a dochutíme solí, chceme-li mít dhal ostřejší, přidáme lžičku harissy
7. V jiné pánvi na rozehřátém oleji opečeme po obou stranách kousky ryby a přidáme na talíře k dhalu.