V páře uvařené knedlíky ze špeku, mouky, vajec a dalších ingrediencí, servírované s ochuceným zelím.
Ingredience:
100 g | polohrubé mouky |
100 g | másla (přepuštěného) |
100 g | sádla |
500 g | špeku |
250 ml | mléka |
20 ks | rohlíků (starých 2-3 dny) |
5 ks | vajec |
3 ks | cibule |
mletý pepř | |
sůl | |
Na zelí: | |
150 g | cukru krupice |
100 g | sádla |
100 ml | octa (nebo podle kyselosti zelí) |
2 ks | cibule |
1 ks | sáčku kysaného zelí |
sůl |
Postup:
1. Zelí slijeme (tekutinu uschováme) a na drobno nakrájíme
2. Na rozehřátém sádle zpěníme oloupané, na drobno nakrájené cibule, přidáme zelí, chvíli opékáme, přilijeme uschovaný lák a 20 minut vaříme
3. Pak ochutíme cukrem, solí, podle chuti i octem a krátce povaříme
4. Na špekouny na sádle dosklovita osmahneme oloupané, na drobno nakrájené cibule, přidáme na kostičky nakrájený špek a necháme vysmažit na tuk
5. Do velké mísy dáme na kostičky nakrájené rohlíky, postupně k nim přimícháme cibulku se špekem, mléko, rozklepnutá vejce, přepuštěné máslo, polohrubou mouku, podle chuti případně sůl i pepř a vše dobře promícháme
6. Z hmoty tvoříme koule o průměru 10 cm, vaříme v páře 15 minut a podáváme se zelím.