REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Španělský ptáček pečený ve tvaru hovězí rolády

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Španělský ptáček, coby pokrm v podobě hovězí rolády má nejhlubší kořeny v židovské kuchyni a je to pravděpodobně dědeček klasických španělských ptáčků, jak je známe dnes.


Ingredience:
800-900 ghovězí roštěné (vysoký roštěnec)
60 gšpeku
2-3 ksnožičky párků v jedlém střívku
2 ksvejce uvařená na tvrdo
2 kssterilované okurky
1 ksvětší cibule
100 mloleje
instantní jíška na zahuštění šťávy

Postup:

1. Maso necháme v celku, naklepeme do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí
2. Okurky, vejce, párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky, ty poklademe na maso, celý plát dobře zavineme, pro jistotu, aby se při vaření nerozdělal, spíchneme párátky nebo omotáme nití, povrch masa také osolíme a okořeníme pepřem
3. Do pekáčku vložíme cibuli, zalijeme olejem, navrch poklademe připravené maso a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme teplotu v troubě a dopékáme při 150-160 °C cca 50-60 minut, až je maso úplně měkké, během pečení poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou
4. Když je maso upečené, vyjmeme ho z výpeku, který přivedeme k varu, vyrestujeme do zlatohněda, zalijeme trochou vody a zahustíme instantní jíškou, dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice
5. Z rolády odstraníme nitě nebo párátka a nakrájíme ji na plátky, které pak ihned servírujeme přelité šťávou z výpeku, nebo je vložíme zpět do šťávy a před samotným podáváním prohřejeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy