Španělský ptáček, coby pokrm v podobě hovězí rolády má nejhlubší kořeny v židovské kuchyni a je to pravděpodobně dědeček klasických španělských ptáčků, jak je známe dnes.
Ingredience:
800-900 g | hovězí roštěné (vysoký roštěnec) |
60 g | špeku |
2-3 ks | nožičky párků v jedlém střívku |
2 ks | vejce uvařená na tvrdo |
2 ks | sterilované okurky |
1 ks | větší cibule |
100 ml | oleje |
instantní jíška na zahuštění šťávy |
Postup:
1. Maso necháme v celku, naklepeme do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí
2. Okurky, vejce, párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky, ty poklademe na maso, celý plát dobře zavineme, pro jistotu, aby se při vaření nerozdělal, spíchneme párátky nebo omotáme nití, povrch masa také osolíme a okořeníme pepřem
3. Do pekáčku vložíme cibuli, zalijeme olejem, navrch poklademe připravené maso a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme teplotu v troubě a dopékáme při 150-160 °C cca 50-60 minut, až je maso úplně měkké, během pečení poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou
4. Když je maso upečené, vyjmeme ho z výpeku, který přivedeme k varu, vyrestujeme do zlatohněda, zalijeme trochou vody a zahustíme instantní jíškou, dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice
5. Z rolády odstraníme nitě nebo párátka a nakrájíme ji na plátky, které pak ihned servírujeme přelité šťávou z výpeku, nebo je vložíme zpět do šťávy a před samotným podáváním prohřejeme.