REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Miluji vůni čerstvě upečeného chleba. Žitná mouka je základ každého dobrého bochníčku. Ráda ji kombinuji se špaldovou pro její oříškovou chuť. Brambora se do chlebového těsta přidává běžně, co takhle ale vyzkoušet něco trošku zajímavějšího? Batáty mají díky betakarotenu krásnou barvu a dodají chlebu kromě zdraví prospěšných látek i hezky zlatavý nádech.


Ingredience:
Na jeden bochníček:
120 gšpaldové mouky
100 gžitné mouky
150 mlteplé vody (odstátou převařenou)
3 lžíceolivového oleje
1 lžícemedu
1 lžičkahimalájské soli
1 lžičkaanýzu
1/2 lžičkykmínu
1 ksvětší batáty (250 g)
1/2 kskostky čerstvého droždí

Postup:

1. Oloupejte a nastrouhejte si na jemném struhadle batátu.
2. Smíchejte med s droždím, přilijte půl teplé vody, vytvořte kašičku a nechte na teplém místě 15 minut vzejít.
3. Do mísy prosijte obě mouky, osolte, přidejte koření a vlijte směs s droždím, zbytek vody i olej a promíchejte.
4. Vymačkejte přebytečnou vodu z nastrouhané batáty, přidejte ke zbytku směsi a zadělejte těsto.
5. Hněťte 5-10 minut. Že je hotovo poznáte tak, že do těsta půjde udělat prstem důlek, ale těsto je tak pružné, že se zase rychle vrátí do původního stavu.
6. Mísu přikryjte potravinovou folií a na teplém místě nechte hodinu kynout.
7. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho z mísy na pomoučený stůl nebo vál, uplácejte bochníček, pomocí vařečky a stlačením vytvořte na chlebu kříž a nechte ještě 20 minut kynout pod utěrkou nebo potravinovou folií postříkanou trochou oleje, aby se vám nepřilepila k těstu.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut.

Doporučení:

Vzhledem k začínající dýňové sezóně, doporučuji vyzkoušet variantu s dýní Hokaido. Chléb bude díky spojení dýně a špaldové mouky se jeho oříšková chuť ještě znásobí. Přidejte proto do těsta i klidně pár vlašáků.

Poznámka:

Pokud máte ŽITNÝ KVÁSEK, dělejte chléb s ním a bez droždí, je chutnější, tohle je taková rychlejší varianta, když jste kvásek nestihli zadělat. :) Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy