REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Miluji vůni čerstvě upečeného chleba. Žitná mouka je základ každého dobrého bochníčku. Ráda ji kombinuji se špaldovou pro její oříškovou chuť. Brambora se do chlebového těsta přidává běžně, co takhle ale vyzkoušet něco trošku zajímavějšího? Batáty mají díky betakarotenu krásnou barvu a dodají chlebu kromě zdraví prospěšných látek i hezky zlatavý nádech.


Ingredience:
Na jeden bochníček:
120 gšpaldové mouky
100 gžitné mouky
150 mlteplé vody (odstátou převařenou)
3 lžíceolivového oleje
1 lžícemedu
1 lžičkahimalájské soli
1 lžičkaanýzu
1/2 lžičkykmínu
1 ksvětší batáty (250 g)
1/2 kskostky čerstvého droždí

Postup:

1. Oloupejte a nastrouhejte si na jemném struhadle batátu.
2. Smíchejte med s droždím, přilijte půl teplé vody, vytvořte kašičku a nechte na teplém místě 15 minut vzejít.
3. Do mísy prosijte obě mouky, osolte, přidejte koření a vlijte směs s droždím, zbytek vody i olej a promíchejte.
4. Vymačkejte přebytečnou vodu z nastrouhané batáty, přidejte ke zbytku směsi a zadělejte těsto.
5. Hněťte 5-10 minut. Že je hotovo poznáte tak, že do těsta půjde udělat prstem důlek, ale těsto je tak pružné, že se zase rychle vrátí do původního stavu.
6. Mísu přikryjte potravinovou folií a na teplém místě nechte hodinu kynout.
7. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho z mísy na pomoučený stůl nebo vál, uplácejte bochníček, pomocí vařečky a stlačením vytvořte na chlebu kříž a nechte ještě 20 minut kynout pod utěrkou nebo potravinovou folií postříkanou trochou oleje, aby se vám nepřilepila k těstu.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut.

Doporučení:

Vzhledem k začínající dýňové sezóně, doporučuji vyzkoušet variantu s dýní Hokaido. Chléb bude díky spojení dýně a špaldové mouky se jeho oříšková chuť ještě znásobí. Přidejte proto do těsta i klidně pár vlašáků.

Poznámka:

Pokud máte ŽITNÝ KVÁSEK, dělejte chléb s ním a bez droždí, je chutnější, tohle je taková rychlejší varianta, když jste kvásek nestihli zadělat. :) Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy