REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Miluji vůni čerstvě upečeného chleba. Žitná mouka je základ každého dobrého bochníčku. Ráda ji kombinuji se špaldovou pro její oříškovou chuť. Brambora se do chlebového těsta přidává běžně, co takhle ale vyzkoušet něco trošku zajímavějšího? Batáty mají díky betakarotenu krásnou barvu a dodají chlebu kromě zdraví prospěšných látek i hezky zlatavý nádech.


Ingredience:
Na jeden bochníček:
120 gšpaldové mouky
100 gžitné mouky
150 mlteplé vody (odstátou převařenou)
3 lžíceolivového oleje
1 lžícemedu
1 lžičkahimalájské soli
1 lžičkaanýzu
1/2 lžičkykmínu
1 ksvětší batáty (250 g)
1/2 kskostky čerstvého droždí

Postup:

1. Oloupejte a nastrouhejte si na jemném struhadle batátu.
2. Smíchejte med s droždím, přilijte půl teplé vody, vytvořte kašičku a nechte na teplém místě 15 minut vzejít.
3. Do mísy prosijte obě mouky, osolte, přidejte koření a vlijte směs s droždím, zbytek vody i olej a promíchejte.
4. Vymačkejte přebytečnou vodu z nastrouhané batáty, přidejte ke zbytku směsi a zadělejte těsto.
5. Hněťte 5-10 minut. Že je hotovo poznáte tak, že do těsta půjde udělat prstem důlek, ale těsto je tak pružné, že se zase rychle vrátí do původního stavu.
6. Mísu přikryjte potravinovou folií a na teplém místě nechte hodinu kynout.
7. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho z mísy na pomoučený stůl nebo vál, uplácejte bochníček, pomocí vařečky a stlačením vytvořte na chlebu kříž a nechte ještě 20 minut kynout pod utěrkou nebo potravinovou folií postříkanou trochou oleje, aby se vám nepřilepila k těstu.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut.

Doporučení:

Vzhledem k začínající dýňové sezóně, doporučuji vyzkoušet variantu s dýní Hokaido. Chléb bude díky spojení dýně a špaldové mouky se jeho oříšková chuť ještě znásobí. Přidejte proto do těsta i klidně pár vlašáků.

Poznámka:

Pokud máte ŽITNÝ KVÁSEK, dělejte chléb s ním a bez droždí, je chutnější, tohle je taková rychlejší varianta, když jste kvásek nestihli zadělat. :) Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy