REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Miluji vůni čerstvě upečeného chleba. Žitná mouka je základ každého dobrého bochníčku. Ráda ji kombinuji se špaldovou pro její oříškovou chuť. Brambora se do chlebového těsta přidává běžně, co takhle ale vyzkoušet něco trošku zajímavějšího? Batáty mají díky betakarotenu krásnou barvu a dodají chlebu kromě zdraví prospěšných látek i hezky zlatavý nádech.


Ingredience:
Na jeden bochníček:
120 gšpaldové mouky
100 gžitné mouky
150 mlteplé vody (odstátou převařenou)
3 lžíceolivového oleje
1 lžícemedu
1 lžičkahimalájské soli
1 lžičkaanýzu
1/2 lžičkykmínu
1 ksvětší batáty (250 g)
1/2 kskostky čerstvého droždí

Postup:

1. Oloupejte a nastrouhejte si na jemném struhadle batátu.
2. Smíchejte med s droždím, přilijte půl teplé vody, vytvořte kašičku a nechte na teplém místě 15 minut vzejít.
3. Do mísy prosijte obě mouky, osolte, přidejte koření a vlijte směs s droždím, zbytek vody i olej a promíchejte.
4. Vymačkejte přebytečnou vodu z nastrouhané batáty, přidejte ke zbytku směsi a zadělejte těsto.
5. Hněťte 5-10 minut. Že je hotovo poznáte tak, že do těsta půjde udělat prstem důlek, ale těsto je tak pružné, že se zase rychle vrátí do původního stavu.
6. Mísu přikryjte potravinovou folií a na teplém místě nechte hodinu kynout.
7. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho z mísy na pomoučený stůl nebo vál, uplácejte bochníček, pomocí vařečky a stlačením vytvořte na chlebu kříž a nechte ještě 20 minut kynout pod utěrkou nebo potravinovou folií postříkanou trochou oleje, aby se vám nepřilepila k těstu.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut.

Doporučení:

Vzhledem k začínající dýňové sezóně, doporučuji vyzkoušet variantu s dýní Hokaido. Chléb bude díky spojení dýně a špaldové mouky se jeho oříšková chuť ještě znásobí. Přidejte proto do těsta i klidně pár vlašáků.

Poznámka:

Pokud máte ŽITNÝ KVÁSEK, dělejte chléb s ním a bez droždí, je chutnější, tohle je taková rychlejší varianta, když jste kvásek nestihli zadělat. :) Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy