Vánoční dort ze smetany, žloutků a bílků.
Ingredience:
500 g | pískového cukru |
8 ks | bílků |
Kokosový krém: | |
100 g | pískového cukru |
20 g | mleté želatiny |
250 ml | mléka |
200 ml | smetany ke šlehání |
50 ml | vlažné vody |
4 ks | žloutků |
2 ks | bílků |
1 bal. | strouhaného kokosu |
Postup:
1. Na spodní stranu pečícího papíru nakreslíme 3 kruhy o průměru 20, 16 a 12 cm
2. Bílky rozšleháme a když zbělí, postupně přidáváme cukr a ušleháme je na tuhý sníh
3. Naplníme jej do sáčku s hladkou koncovkou
4. Na kruhy papíru, kterým vyložíme plechy, nastříkáme vedle sebe oválky
5. Plechy vložíme do vyhřáté trouby (110 °C) a cukroví sušíme tak dlouho, až jemůžeme sejmout z papíruMezitím si připravíme krém:
6. Želatinu namočíme do vody, po 15 minutách nádobu vložíme do horké vodní lázně a mícháme, až se želatina rozpustí
7. Nádobu z vodní lázně vyjmeme a želatinu necháme zchladnout
8. Část mléka ohřejeme a do vroucího nasypeme kokos, odstavíme a přikryjeme
9. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky s polovinou cukru, nádobu vložíme dohorké vodní lázně, zahříváme a stále šleháme, dokud žloutková pěna nezačne houstnout
10. Nádobu vyjmeme, pěnu promícháme s kokosovým mlékem a po krátkém zchladnutí vmícháme tuhnoucí želatinu
11. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme zbylý cukr
12. Do chladného krému lehce vmícháme bílkový sníh a ušlehanou smetanu
13. Část tuhnoucího krému rozetřeme na největší bílkový korpus, přikryjeme středně velkým, ten potřeme zbylým krémem a přikryjeme nejmenším korpusem
14. Sněhový stromeček necháme v chladu uležet.