REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynutý koláč plněný smetanovou náplní, broskvemi a sypaný mandlovými lupínky.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
50 gtuku
50 gcukru krupice
42 gdroždí (1kostka)
1 ksbalíčku vanikového cukru
2 ksvajec
250 mlvlažného mléka
sůl
Na náplň:
500 mlmléka
500 mlsmetany
200 gbroskví
80 gcukru krupice
50 gmandlových lupínků
40 gsolamylu

Postup:

1. Prosátou polohrubou mouku dáme do mísy, do středu rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru krupice a malé množství vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Pak přidáme zbylý cukr krupici i mléko, vanilkový cukr, rozklepnutá vejce, rozpuštěný tuk, sůl a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme asi 30 minut kynout, pak těsto rozválíme na plát silný cca 1 cm, přendáme ho na plech a necháme opět asi 15 minut kynout
3. Z mléka, solamylu, smetany a cukru kkrupice uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme mírně vychladnout a rozetřeme na těsto
4. Na náplň rozložíme omyté, osušené, na menší kousky nakrájené broskve a vše posypeme mandlovými lupínky a pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy