REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový dort s třešněmi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozříznutý pečený korpus potřený smetanovou náplní, strany potřené vyšlehanou smetanou s cukrem, povrch zdobený želé polevou a třešněmi.


Ingredience:
140 gpolohrubé mouky
120 gcukru krupice
2 lžičkyvanilkového cukru
1 lžičkastrouhsné citronové kůry
4 ksvajec
tuk a hrubá mouka na formu
Na náplň:
250 gměkkého tvarohu
150 gmoučkového cukru
100 gtřešňové marmelády
300 mlsmetany na šlehání
100 mlvody
6 ksplátků bílé želatiny
olej a cukr na formu
Na dohotovení:
200 mlsmetany ke šlehání
300 gtřešní
30 gcukru krupice
1 ksbalíčku želé polevy na dorty

Postup:

1. Žloutky vyšleháme s vanilkovým i krupicovým cukrem, na jemno nastrouhanou citronovou kůrou do husté pěny, pak zlehka vmícháme ušlehaný tuhá sníh z bílků a nakonec opatrně vmícháme polohrubou mouku
2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut, necháme ve formě vychladnout, pak vyjmeme a 2x překrojíme
3. Bílou želatinu namočíme do 100 ml studené vody, necháme nabobtnat a zahřejeme téměř k bodu varu (pozor nevaříme) a horkou vlijeme do vyšlehané smetany zlehka promíchané s tvarohem, moučkovým cukrem a třešňovou marmeládou a dobře rozmícháme
4. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem, na dno formy položíme jeden díl korpusu, zalijeme 1/
3 smetanové náplně, položíme druhou část korpusu a opět zalijeme 1/
3 třetinou náplně, vše zakryjeme posledním piškotovým dílem, navrch nalijeme zbylou náplň a uhladíme
5. Pak dort uložíme na 2 hodiny do chladničky, když je dostatečně zatuhlý, sejmeme formu a dort po stranách potřeme smetanou vyšlehanou s krupicovým cukrem, podle návodu na obalu připravíme želé polevu a povrch dortu ozdobíme polevou a třešněmi, želé polevou přetřeme i třešně a necháme ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy