REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový dort s třešněmi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozříznutý pečený korpus potřený smetanovou náplní, strany potřené vyšlehanou smetanou s cukrem, povrch zdobený želé polevou a třešněmi.


Ingredience:
140 gpolohrubé mouky
120 gcukru krupice
2 lžičkyvanilkového cukru
1 lžičkastrouhsné citronové kůry
4 ksvajec
tuk a hrubá mouka na formu
Na náplň:
250 gměkkého tvarohu
150 gmoučkového cukru
100 gtřešňové marmelády
300 mlsmetany na šlehání
100 mlvody
6 ksplátků bílé želatiny
olej a cukr na formu
Na dohotovení:
200 mlsmetany ke šlehání
300 gtřešní
30 gcukru krupice
1 ksbalíčku želé polevy na dorty

Postup:

1. Žloutky vyšleháme s vanilkovým i krupicovým cukrem, na jemno nastrouhanou citronovou kůrou do husté pěny, pak zlehka vmícháme ušlehaný tuhá sníh z bílků a nakonec opatrně vmícháme polohrubou mouku
2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut, necháme ve formě vychladnout, pak vyjmeme a 2x překrojíme
3. Bílou želatinu namočíme do 100 ml studené vody, necháme nabobtnat a zahřejeme téměř k bodu varu (pozor nevaříme) a horkou vlijeme do vyšlehané smetany zlehka promíchané s tvarohem, moučkovým cukrem a třešňovou marmeládou a dobře rozmícháme
4. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem, na dno formy položíme jeden díl korpusu, zalijeme 1/
3 smetanové náplně, položíme druhou část korpusu a opět zalijeme 1/
3 třetinou náplně, vše zakryjeme posledním piškotovým dílem, navrch nalijeme zbylou náplň a uhladíme
5. Pak dort uložíme na 2 hodiny do chladničky, když je dostatečně zatuhlý, sejmeme formu a dort po stranách potřeme smetanou vyšlehanou s krupicovým cukrem, podle návodu na obalu připravíme želé polevu a povrch dortu ozdobíme polevou a třešněmi, želé polevou přetřeme i třešně a necháme ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy