REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový dort s třešněmi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozříznutý pečený korpus potřený smetanovou náplní, strany potřené vyšlehanou smetanou s cukrem, povrch zdobený želé polevou a třešněmi.


Ingredience:
140 gpolohrubé mouky
120 gcukru krupice
2 lžičkyvanilkového cukru
1 lžičkastrouhsné citronové kůry
4 ksvajec
tuk a hrubá mouka na formu
Na náplň:
250 gměkkého tvarohu
150 gmoučkového cukru
100 gtřešňové marmelády
300 mlsmetany na šlehání
100 mlvody
6 ksplátků bílé želatiny
olej a cukr na formu
Na dohotovení:
200 mlsmetany ke šlehání
300 gtřešní
30 gcukru krupice
1 ksbalíčku želé polevy na dorty

Postup:

1. Žloutky vyšleháme s vanilkovým i krupicovým cukrem, na jemno nastrouhanou citronovou kůrou do husté pěny, pak zlehka vmícháme ušlehaný tuhá sníh z bílků a nakonec opatrně vmícháme polohrubou mouku
2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut, necháme ve formě vychladnout, pak vyjmeme a 2x překrojíme
3. Bílou želatinu namočíme do 100 ml studené vody, necháme nabobtnat a zahřejeme téměř k bodu varu (pozor nevaříme) a horkou vlijeme do vyšlehané smetany zlehka promíchané s tvarohem, moučkovým cukrem a třešňovou marmeládou a dobře rozmícháme
4. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem, na dno formy položíme jeden díl korpusu, zalijeme 1/
3 smetanové náplně, položíme druhou část korpusu a opět zalijeme 1/
3 třetinou náplně, vše zakryjeme posledním piškotovým dílem, navrch nalijeme zbylou náplň a uhladíme
5. Pak dort uložíme na 2 hodiny do chladničky, když je dostatečně zatuhlý, sejmeme formu a dort po stranách potřeme smetanou vyšlehanou s krupicovým cukrem, podle návodu na obalu připravíme želé polevu a povrch dortu ozdobíme polevou a třešněmi, želé polevou přetřeme i třešně a necháme ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy