REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový dort s třešněmi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozříznutý pečený korpus potřený smetanovou náplní, strany potřené vyšlehanou smetanou s cukrem, povrch zdobený želé polevou a třešněmi.


Ingredience:
140 gpolohrubé mouky
120 gcukru krupice
2 lžičkyvanilkového cukru
1 lžičkastrouhsné citronové kůry
4 ksvajec
tuk a hrubá mouka na formu
Na náplň:
250 gměkkého tvarohu
150 gmoučkového cukru
100 gtřešňové marmelády
300 mlsmetany na šlehání
100 mlvody
6 ksplátků bílé želatiny
olej a cukr na formu
Na dohotovení:
200 mlsmetany ke šlehání
300 gtřešní
30 gcukru krupice
1 ksbalíčku želé polevy na dorty

Postup:

1. Žloutky vyšleháme s vanilkovým i krupicovým cukrem, na jemno nastrouhanou citronovou kůrou do husté pěny, pak zlehka vmícháme ušlehaný tuhá sníh z bílků a nakonec opatrně vmícháme polohrubou mouku
2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut, necháme ve formě vychladnout, pak vyjmeme a 2x překrojíme
3. Bílou želatinu namočíme do 100 ml studené vody, necháme nabobtnat a zahřejeme téměř k bodu varu (pozor nevaříme) a horkou vlijeme do vyšlehané smetany zlehka promíchané s tvarohem, moučkovým cukrem a třešňovou marmeládou a dobře rozmícháme
4. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem, na dno formy položíme jeden díl korpusu, zalijeme 1/
3 smetanové náplně, položíme druhou část korpusu a opět zalijeme 1/
3 třetinou náplně, vše zakryjeme posledním piškotovým dílem, navrch nalijeme zbylou náplň a uhladíme
5. Pak dort uložíme na 2 hodiny do chladničky, když je dostatečně zatuhlý, sejmeme formu a dort po stranách potřeme smetanou vyšlehanou s krupicovým cukrem, podle návodu na obalu připravíme želé polevu a povrch dortu ozdobíme polevou a třešněmi, želé polevou přetřeme i třešně a necháme ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy