Rozříznutý pečený korpus potřený smetanovou náplní, strany potřené vyšlehanou smetanou s cukrem, povrch zdobený želé polevou a třešněmi.
Ingredience:
140 g | polohrubé mouky |
120 g | cukru krupice |
2 lžičky | vanilkového cukru |
1 lžička | strouhsné citronové kůry |
4 ks | vajec |
tuk a hrubá mouka na formu | |
Na náplň: | |
250 g | měkkého tvarohu |
150 g | moučkového cukru |
100 g | třešňové marmelády |
300 ml | smetany na šlehání |
100 ml | vody |
6 ks | plátků bílé želatiny |
olej a cukr na formu | |
Na dohotovení: | |
200 ml | smetany ke šlehání |
300 g | třešní |
30 g | cukru krupice |
1 ks | balíčku želé polevy na dorty |
Postup:
1. Žloutky vyšleháme s vanilkovým i krupicovým cukrem, na jemno nastrouhanou citronovou kůrou do husté pěny, pak zlehka vmícháme ušlehaný tuhá sníh z bílků a nakonec opatrně vmícháme polohrubou mouku
2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut, necháme ve formě vychladnout, pak vyjmeme a 2x překrojíme
3. Bílou želatinu namočíme do 100 ml studené vody, necháme nabobtnat a zahřejeme téměř k bodu varu (pozor nevaříme) a horkou vlijeme do vyšlehané smetany zlehka promíchané s tvarohem, moučkovým cukrem a třešňovou marmeládou a dobře rozmícháme
4. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem, na dno formy položíme jeden díl korpusu, zalijeme 1/
3 smetanové náplně, položíme druhou část korpusu a opět zalijeme 1/
3 třetinou náplně, vše zakryjeme posledním piškotovým dílem, navrch nalijeme zbylou náplň a uhladíme
5. Pak dort uložíme na 2 hodiny do chladničky, když je dostatečně zatuhlý, sejmeme formu a dort po stranách potřeme smetanou vyšlehanou s krupicovým cukrem, podle návodu na obalu připravíme želé polevu a povrch dortu ozdobíme polevou a třešněmi, želé polevou přetřeme i třešně a necháme ztuhnout.