REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanová fregola s papada curada a trojím hráškem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní smetanová omáčka tohoto receptu je inspirovaná falešnou carbonarou, tou, ve které je smetana a puristé italské kuchyně ji nesnášejí. Tuk a smetana jsou ale vždy předpovědí parádního hodování a proč byste si neměli dopřát? Když se to ale přežene, tak by se každý nejraději po jídle svalil na gauč a dal si dvacet. Pozvěte proto do hry ještě hrášek. A to hned ve třech formách. Pyré, výhonky i kuličky dodají jídlu lehkost a veselost očekávání brzkých jarních slavností, jakými jsou třeba Velikonoce.


Ingredience:
Ingredience na 2 porce:
350 gmraženého hrášku
200 gčerstvých žampionů
160 gtěstovin fregola
80 gpapada curada
1/2 hrnkuzeleninového vývaru
1 kelímeksmetany
olivový olej
pepř
sůl
hráškové výhonky na dozdobení

Postup:
  1. Těstoviny dejte vařit do dostatečně osolené vody, uvařte je doměkka dle návodu na obalu.
  2. Dejte si stranou menší množství hrášku na dekoraci a zbytek rozmixujte s dostatečným množstvím zeleninového vývaru do požadované konzistence. Můžete si udělat pyré nebo přilít více vývaru, aby vám vznikla hutnější omáčka. Vývar přilévejte opatrně po lžících. Osolte (pozor, vývar už je slaný sám o sobě) a opepřete.
  3. Rozehřejte pánev na vyšší střední stupeň a vložte na suchou horkou pánev houby. Duste cca 10 minut, než se z hub vyvaří všechna voda a jejich velikost se zmenší zhruba o polovinu. Přidejte trochu oleje a smažte asi 3 minut. Dejte stranou.
  4. Rozehřejte pánev na vyšším středním plameni a přidejte na malé kostky nakrájenou papadu. Vařte do doby, než se kousky masa vypečou do zlatova asi 5-7 minut. Odstraňte je z pánve na talířek a do tuku, co zbyl v pánvi přilejte smetanu. Míchejte, než omáčka zhoustne, opepřete a přidejte zpátky výpečky. Ochutnejte a dle potřeby osolte.
  5. Vmíchejte do smetanové omáčky fregolu.
  6. Servírujte s hráškovým pyré, výhonky, hráškem a houbami.
Doporučení:

Joselito, Papada curada, vepřový lalok – Vepřový lalok od firmy Joselito je znamenitá delikatesa z toho nejlepšího vepřového masa. Lahodné prorostlé maso je dochucené solí, pepřem, česnekem, oregánem a tymiánem. Jemná konzistence a aromatická chuť nadchne každého gurmána

Fregola Sarda Tostata, Rustichella d’Abruzzo – Fregola sarda jsou těstoviny z produkce italské rodinné firmy Rustichella d’Abruzzo. Tento zvláštní druh těstovin pocházející ze Sardinie je vyroben z pražené tvrdé pšenice – semoliny.

Poznámka:

Recept k článku: Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy