Základní smetanová omáčka tohoto receptu je inspirovaná falešnou carbonarou, tou, ve které je smetana a puristé italské kuchyně ji nesnášejí. Tuk a smetana jsou ale vždy předpovědí parádního hodování a proč byste si neměli dopřát? Když se to ale přežene, tak by se každý nejraději po jídle svalil na gauč a dal si dvacet. Pozvěte proto do hry ještě hrášek. A to hned ve třech formách. Pyré, výhonky i kuličky dodají jídlu lehkost a veselost očekávání brzkých jarních slavností, jakými jsou třeba Velikonoce.
Ingredience:
Ingredience na 2 porce: | |
350 g | mraženého hrášku |
200 g | čerstvých žampionů |
160 g | těstovin fregola |
80 g | papada curada |
1/2 hrnku | zeleninového vývaru |
1 kelímek | smetany |
olivový olej | |
pepř | |
sůl | |
hráškové výhonky na dozdobení |
Postup:
- Těstoviny dejte vařit do dostatečně osolené vody, uvařte je doměkka dle návodu na obalu.
- Dejte si stranou menší množství hrášku na dekoraci a zbytek rozmixujte s dostatečným množstvím zeleninového vývaru do požadované konzistence. Můžete si udělat pyré nebo přilít více vývaru, aby vám vznikla hutnější omáčka. Vývar přilévejte opatrně po lžících. Osolte (pozor, vývar už je slaný sám o sobě) a opepřete.
- Rozehřejte pánev na vyšší střední stupeň a vložte na suchou horkou pánev houby. Duste cca 10 minut, než se z hub vyvaří všechna voda a jejich velikost se zmenší zhruba o polovinu. Přidejte trochu oleje a smažte asi 3 minut. Dejte stranou.
- Rozehřejte pánev na vyšším středním plameni a přidejte na malé kostky nakrájenou papadu. Vařte do doby, než se kousky masa vypečou do zlatova asi 5-7 minut. Odstraňte je z pánve na talířek a do tuku, co zbyl v pánvi přilejte smetanu. Míchejte, než omáčka zhoustne, opepřete a přidejte zpátky výpečky. Ochutnejte a dle potřeby osolte.
- Vmíchejte do smetanové omáčky fregolu.
- Servírujte s hráškovým pyré, výhonky, hráškem a houbami.
Joselito, Papada curada, vepřový lalok – Vepřový lalok od firmy Joselito je znamenitá delikatesa z toho nejlepšího vepřového masa. Lahodné prorostlé maso je dochucené solí, pepřem, česnekem, oregánem a tymiánem. Jemná konzistence a aromatická chuť nadchne každého gurmána
Fregola Sarda Tostata, Rustichella d’Abruzzo – Fregola sarda jsou těstoviny z produkce italské rodinné firmy Rustichella d’Abruzzo. Tento zvláštní druh těstovin pocházející ze Sardinie je vyroben z pražené tvrdé pšenice – semoliny.
Poznámka:Recept k článku: Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet
Směs z hovězího masa, rýžových nudlí a hub
Spak burger s trhaným hovězím masem a Spak Master remuládou