REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažený vepřový řízek s bramborovým salátem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Již po několik desítek generací patří dozlatova usmažený řízek z vepřové kýty nebo libovější krkovičky, servírovaný s bramborovým salátem, k nejoblíbenějším echt českým jídlům. Recept snad ani není potřeba, jen tak pro pořádek, případně pro začínající kuchtíky.


Ingredience:
Recept na 4 porce:
500-600 gvepřové kýty nebo krkovice
130 gtuku na smažení
100 gstrouhanky
50 ghladké mouky
3 ksvejce
1 dlmléka
sůl
Na bramborový salát:
800 gsalátových brambor
4 vrchovaté lžícemajonézy Delikátní (Hellmanns)
1 lžícedijonské nebo plnotučné hořčice
1 lžíceocta
1 malá konzervasterilovaného hrášku
3 ksnatvrdo uvařená vejce
2 ksmrkve
1 ksšalotky
1 ksmalá petžel
kousek celeru
voda
pepř
sůl

Postup:

Příprava smaženého řízku:
1. Maso naklepeme v mikrotenovém sáčku, z obou stran osolíme, protáhneme v hladké mouce, následně v rozšlehaných vejcích, poté ve strouhance a na rozpáleném sádle smažíme zprudka z obou stran dozlatova
2. Přendáme do pekáčku, na každý řízek dáme kousek másla a vložíme přiklopené do trouby vyhřáté na 180 °C, dopékáme 20 minut, pak sundáme poklici a ještě necháme dalších 10 minut dojít na barvu a křupavou kůrčičkuPříprava bramborového salátu:
1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě na skus cca 12 minut
2. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme použít strunový kráječ)
3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a v osolené vodě uvaříme na skus cca 7 minut, na posledních pár vteřin k zelenině přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku
4. Uvařenou zeleninu s cibulí necháme v sítku okapat a zchladit
5. Nakrájené brambory a zeleninu přendáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme ocet, majonézu a zlehka, ale důkladně promícháme
6. Nakonec přidáme na kostičky nakrájená vajíčka a znovu promícháme
7. Doladíme chutě a necháme vychladit.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy