REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažený vepřový řízek s bramborovým salátem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Již po několik desítek generací patří dozlatova usmažený řízek z vepřové kýty nebo libovější krkovičky, servírovaný s bramborovým salátem, k nejoblíbenějším echt českým jídlům. Recept snad ani není potřeba, jen tak pro pořádek, případně pro začínající kuchtíky.


Ingredience:
Recept na 4 porce:
500-600 gvepřové kýty nebo krkovice
130 gtuku na smažení
100 gstrouhanky
50 ghladké mouky
3 ksvejce
1 dlmléka
sůl
Na bramborový salát:
800 gsalátových brambor
4 vrchovaté lžícemajonézy Delikátní (Hellmanns)
1 lžícedijonské nebo plnotučné hořčice
1 lžíceocta
1 malá konzervasterilovaného hrášku
3 ksnatvrdo uvařená vejce
2 ksmrkve
1 ksšalotky
1 ksmalá petžel
kousek celeru
voda
pepř
sůl

Postup:

Příprava smaženého řízku:
1. Maso naklepeme v mikrotenovém sáčku, z obou stran osolíme, protáhneme v hladké mouce, následně v rozšlehaných vejcích, poté ve strouhance a na rozpáleném sádle smažíme zprudka z obou stran dozlatova
2. Přendáme do pekáčku, na každý řízek dáme kousek másla a vložíme přiklopené do trouby vyhřáté na 180 °C, dopékáme 20 minut, pak sundáme poklici a ještě necháme dalších 10 minut dojít na barvu a křupavou kůrčičkuPříprava bramborového salátu:
1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě na skus cca 12 minut
2. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme použít strunový kráječ)
3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a v osolené vodě uvaříme na skus cca 7 minut, na posledních pár vteřin k zelenině přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku
4. Uvařenou zeleninu s cibulí necháme v sítku okapat a zchladit
5. Nakrájené brambory a zeleninu přendáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme ocet, majonézu a zlehka, ale důkladně promícháme
6. Nakonec přidáme na kostičky nakrájená vajíčka a znovu promícháme
7. Doladíme chutě a necháme vychladit.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy