Staročeské škubánky. Oblíbený pokrm našich babiček, dědečků i rodičů. Naprosto jednoduché jídlo, jehož základem jsou samozřejmě brambory. A pokud dříve nebylo na špek, slaninu nebo bůček, zůstalo jen u směsi již zmiňovaných brambor, hrubé mouky a soli. My vám ovšem nabízíme „vymazlenou“ variantu škubánek plnou lahodných surovin. Kromě ovčího sýra si pochutnáte na jedinečném Zlatém bůčku od firmy Plzák z Plzně. Díky své chuti a kvalitnímu složení byl tento masný výrobek nedávno oceněn značkou Regionální potravina.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
1 kg | brambor – varný typ C |
300 g | hrubé mouky |
150 g | ovčího sýra |
100 g | vepřového bůčku "Zlatý Bůček" od firmy Plzák z Plzně |
100 ml | smetany 33 % |
černý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme v osolené vodě 15 minut. Poté brambory scedíme, ale vodu si uchováme. Vodu nalijeme zpět do půlky brambor. Nahoru nasypeme mouku a pod pokličkou vaříme na malém ohni.
- Po 20 minutách je mouka propařená a bramborovou směs rozšťoucháme do hladka. Směs vařečkou roztíráme po stěnách hrnce, až se brambory s moukou spojí.
- Smetanu provaříme a necháme v ní rozpustit ovčí sýr. Dochutíme solí a pepřem.
- Škubánky tvarujeme lžící namočenou v oleji.
- Na hotový pokrm dáme plátky uzeného bůčku.
Recept k článku: Recepty ze surovin ze sousedství
Poznámka:Zdroj textu i fotografie: www.regionalnipotravina.cz
Smažený vepřový řízek s bramborovým salátem
Steaky ze slepice na paprice, bramborové nočky