Plátky vepřové kýty nebo krkovičky nakrájené na porce, osmažené v trojobalu a pak nechané v troubě změknout.
Ingredience:
600 g a více | vepřové kýty nebo krkovičky |
2 ks | vejce |
strouhanka | |
hladká mouka | |
mléko | |
máslo | |
vlažná voda | |
olej | |
sůl | |
plátky citrónu na ozdobu |
Postup:
1. Vepřovou kýtu nebo krkovičku opláchneme a nakrájíme na jednotlivé porce, které osušíme utěrkou
2. Maso naklepeme paličkou od středu směrem k okrajům, kraje mírně nařízneme a osolíme po obou stranách
3. Jednotlivé porce pak obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a strouhance
4. Osmažíme ve fritéze nebo na pánvičce, ve větším množství dobře rozpáleného oleje
5. Dozlatova osmažené řízky vložíme do hrnce s kouskem másla, pokropíme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dáme asi na 20 minut do, mírně vyhřáté trouby, trouby změknout
6. Při servírování řízky zdobíme plátky citrónu.
Vhodné přílohy: Vařené brambory, bramborová kaše, bramborový salát, francouzský salát a zeleninové saláty.
Poznámka:V Čechách se podává smažený řízek i se zelím a houskovým knedlíkem.