Nejprve na sádle usmažené vepřové řízky potřené prolisovaným česnekem a osolené, pak obalené v mouce, vejcích rozšlehaných v mléce a strouhance, nakonec dopečené v troubě doměkka. Řízky připravené podle tohoto receptu jsou krásně šťavnaté a křehké.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | plátky vepřové kýty |
6 ks | stroužků česneku |
2 lžíce | másla |
sádlo na smažení | |
sůl | |
Na obalení: | |
2 ks | vejce |
3 lžíce | mléka |
strouhanka | |
hladká mouka |
Postup:
1. Maso naklepeme, z obou stran potřeme prolisovaným česnekem a necháme den až dva v lednici pěkně uležet
2. Dobře uleželé maso z obou stran osolíme, protáhneme hladkou moukou, rozšlehanými vejci s mlékem a nakonec ve strouhance, tu pořádně do masa vmasírujeme a přebytečnou zlehka oklepeme
3. Na rozpáleném sádle osmažíme zprudka, z obou stran, dozlatova
4. Přemístíme do pekáče (nevymazaného), na každý kus masa dáme půl lžíce másla, přiklopíme a vložíme do trouby, při 200 °C pečeme ještě 30 minut
5. Poté sundáme poklici, teplotu v troubě snížíme na 160 °C a ještě 20 minut dopékáme, řízky budou krásně šťavnaté a křehké.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová