Studený salát ze sleďů, brambor, vajec, okurek, mrkve a majonézy.
Ingredience:
750 g | brambor |
200 g | sterilovaných okurek |
200 g | oleje |
200 g | majonézy |
100 g | mrkve |
2 ks | sledě |
2 ks | vejce |
mletý pepř | |
vegeta |
Postup:
1. Sledě opereme, na několik hodin namočíme a vodu vyměňujeme
2. Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky
3. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a nakrájíme nahrubo
4. Okurky nastrouháme na struhadle, mrkev nastrouháme na jemném struhadle
5. Majonézu mírně okořeníme a rozdělíme na dvě poloviny
6. Sledě vykucháme a nakrájíme na kostičky
7. Do kulaté formy klademe dvě vrstvy brambor, každou vrstvu posypeme okurkami, vejcem, mrkví, sleděm, potřeme majonézou a dobře upěchujeme lžící
8. Salát necháme v lednici důkladně vychladnout a vyklopíme jej z formy
9. Zarovnáme povrch a strany a potřeme zbylou majonézou a posypeme pažitkou.
Salát podáváme na kulaté míse.