REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slavnostní dort pro Klasáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ke krásnému výročí Klasy pro nás připravila expertka na perníčky paní Andrle z perníkářství „Perníčkův sen“ tento jednoduchý, ale lahodný dort. Perníčky paní Andrle najdete v malém perníkářství v historickém centru Prahy. Jejich originální receptura je přísně tajná, přesto se s námi podělila o některá svá pekařská tajemství.


Ingredience:
Korpus (průměr 25 cm, výška 25 cm):
800 ghladká mouka
800 gcukr krystal
16 ksvejce
Krém:
5 ks 250 gmascarpone
5 ks 250 gšlehačka 31 %
200 gcukr moučka
3 ksvanilkový lusk

Postup:
  1. Nejprve si připravíte korpus. V míse smícháte cukr krystal s vejcem a vyšleháte do pěny. Přidáte přesypanou kvalitní hladkou mouku a ručně opatrně zamícháte.
  2. Nalijete do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm.
  3. Pečete na 170 °C po dobu přibližně 50 minut.
  4. Po vychladnutí korpus rozkrojíte na dvě půlky.
  5. Dále si připravíte krém. V míse šleháte na nejvyšší rychlost mascarpone, šlehačku a moučkový cukr. Po vyšlehání vmícháte vanilkový lusk.
  6. Krém natřete na dortové korpusy a skládáte je na sebe dle požadované výšky dortu.
  7. Celý dort pak zvenku můžete ještě potřít krémem nebo jen srovnat stěrkou.
  8. Ozdobíte perníčky v různých tvarech. Na jejich přilepení je ideální bílková poleva.
Doporučení:

Recept na tento slavnostní dort vás překvapí svou jednoduchostí a také lahodnou chutí. Základem je správné pekařské odhodlání a také kvalitní suroviny. Suroviny, které hrají hlavní roli v těchto receptech, jsou vajíčka, mouka a cukr. A především na jejich kvalitu byste se proto měli zaměřit.

Základem pečení je vždy správná mouka. V našem případě jde o hladkou mouku, která se hodí na přípravu většiny těst – třených, šlehaných, kynutých, ale i lineckých. Označení mouky spočívá v jemnosti mletí a také v tom, z jaké části obilného zrna je mouka namletá. Výborná hladká mouka vzniká z částí blízko slupek, kde je vyšší obsah minerálních látek. My doporučujeme volit mouky, které nesou některé z log kvality, jako je Klasa, Regionální potravina nebo BIO. U takto označených produktů si můžete být vždy jistí výjimečnou kvalitou.

Takže na nic nečekejme a pojďme se pustit do perníčkového dortu od paní Andrle. Recept na perníčky, kterými dort dozdobíme, najdete v dalším receptu.

Poznámka:

Perníčky, kterými ozdobíme dort, můžeme připravit ve tvaru podle přání. Polevu lze obarvit potravinářským barvivem a zdobení tak ozvláštnit.

Recept k článku: Klasa slaví 20. narozeniny speciální perníčkovou pečící edicí

zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků