REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Voňavé perníčky jako od babičky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přestože je receptura originálních perníků paní Andrle přísně tajná, svěřila nám jeden ze svých receptů, který si můžete upéct i vy sami doma. Základem, stejně jako u perníčkového dortu, jsou kvalitní suroviny. Takže vybírejte podle značek kvality, jako je Klasa, BIO nebo Regionální potravina.


Ingredience:
Počet porcí: přibližně 45 ks perníčků, dle velikosti
400 ghladké mouky s označením Klasa
140 gmoučkového cukru
100 gmásla
2 lžícerozpuštěného medu
2 lžíceperníkového koření
1 lžičkajedlé sody
3 ksvejce (2 do těsta, 1 na potření po upečení)
Poleva:
140 gmoučkového cukru
1 ksbílek

Postup:

Postup na perníčky:

  1. Všechny sypké ingredience a přesátou mouku smíchejte. Přidejte máslo, med, vejce a vypracujte těsto, které nechte alespoň 24 hodin uležet.
  2. Připravte vál a vypracujte tenký plát vysoký cca 3 milimetry.
  3. Vykrajujte různé tvary.
  4. Pečte na pečicím papíru na 180 °C po dobu přibližně 7–10 minut. Pozor! Každá trouba peče jinak.
  5. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je celým rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.

Zdobení:

  1. Moučkový cukr dvakrát přesejte přes jemné sítko. Je to důležité, jinak by se nám ucpala zdobicí špička.
  2. Přidejte bílek a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva.
  3. Naplňte zdobicí sáček a tenkou linkou zdobte perníčky.
Doporučení:

„Každý kousek perníku představuje malou porci radosti,“ popisuje paní Andrle a prozrazuje, že tato lahodná sladkost má bohatou a dlouhou historii. Základem perníčků je med, který naši dávní předkové přidávali do placek, vyrobených z mouky a vody. Perníčky se u nás začaly péct ve 14. století, kdy byly kvůli svým luxusním surovinám velmi vzácné, a tudíž oblíbené spíše u vyšších vrstev. Receptury se v průběhu staletí měnily a vyvíjely. Ovšem podle paní Andrle má správný perník obsahovat 10 druhů koření – hřebíček, fenykl, anýz, koriandr, muškátový oříšek i květ, skořice, pomerančová kůra, nové koření, badyán. Perníčky jsou nyní oblíbené nejen pro svou chuť, ale i vůni, která provoní celou domácnost. Vykrajování perníčků do různých tvarů je také skvělou aktivitou, do níž se může zapojit celá rodina. A každý člen si může vybrat své oblíbené tvary, které si nazdobí. Kromě klasických vánočních motivů můžete experimentovat s perníčky ve tvaru různých postaviček a věcí. A věřte, že s tímto receptem dokáže perníčky zvládnout úplně každý. A kdyby se vám náhodou do přípravy těsta nechtělo, udělejte si výlet do „Perníčkového snu“, kde si můžete zakoupit již připravené těsto nebo rovnou hotové perníčky.

Poznámka:

Na vykrojené tvary můžeme dát i špejli a upéct je jako zápich do dortu nebo „perníčkové lízátko“. Pokud je poleva příliš tuhá, přidejte pár kapek vody. Pokud je naopak moc řídká, přidejte cukr.

Recept k článku: Klasa slaví 20. narozeniny speciální perníčkovou pečící edicí

zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků