REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rybízový smetanový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený mandlový korpus potřený rybízovým pyré, pak šlehačkou, nakonec smetanovou vrstvou z podmáslí, smetany, želé …. Dort servírovaný po ztuhnutí v lednici, ideálně ozdobený kuličkami rybízu a snítky máty.


Ingredience:
450-500 gčerveného rybízu
225 gcukru
75 gmletých mandlí
50 gbramborového škrobu
400 mlpodmáslí
200 mlsmetany na šlehání
1 lžičkaprášku do pečiva
7 ksplátků želatiny na dorty
4 ksvejce
1 kscitrón
snítky máty a rybíz na ozdobu
forma na dort o průměru 28 cm
tuk na vymazání formy, pečící papír na vyložení formy

Postup:
  1. Vejce opaterně rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyčšleháme s částí cukru (125 g) do pěny
  2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu
  3. Mandlový prášek smícháme s práškem do pečiva a škrobem, směsku postupně zapracujeme do žloutkové pěny, nakonec do hmoty zapracujeme sníh z bílků
  4. Boky dortové formy vymažeme tukem, spodní část vyložíme péapírem na pečení, do takto připravené formy vyklopíme připravené těsto, to urovnáme
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 25 minut, pak formu vytáhneme z formy a korpus necháme vychladnout
  6. Z omytého citronu nastrouháme kůru, citrón pak přepůlíme a vymačkáme, plátky želatiny nešcháme nabobtnat (postupujeme podle návodu na obalu)
  7. Podmáslí, zbylý cukr, citronovu kůru i šťávu a želatinu důkladně promícháme, chvíli necháme stát, až začne hmota želírovat
  8. Smetanu vyšleháme, rybíz očistíme, zbavíme stopek, pak rozmačkáme na rybízové pyré, které můžeme ještě mírně osladit
  9. Korpus potřeme rybízovým pyré, další vrstvu dáme šlehačku, nakonec dáme vrstvu z podmáslí, povrch urovnáme, formu dáme do lednice nejméně na 4 hodiny vychladit a dobře ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy