REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rybízový smetanový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený mandlový korpus potřený rybízovým pyré, pak šlehačkou, nakonec smetanovou vrstvou z podmáslí, smetany, želé …. Dort servírovaný po ztuhnutí v lednici, ideálně ozdobený kuličkami rybízu a snítky máty.


Ingredience:
450-500 gčerveného rybízu
225 gcukru
75 gmletých mandlí
50 gbramborového škrobu
400 mlpodmáslí
200 mlsmetany na šlehání
1 lžičkaprášku do pečiva
7 ksplátků želatiny na dorty
4 ksvejce
1 kscitrón
snítky máty a rybíz na ozdobu
forma na dort o průměru 28 cm
tuk na vymazání formy, pečící papír na vyložení formy

Postup:
  1. Vejce opaterně rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyčšleháme s částí cukru (125 g) do pěny
  2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu
  3. Mandlový prášek smícháme s práškem do pečiva a škrobem, směsku postupně zapracujeme do žloutkové pěny, nakonec do hmoty zapracujeme sníh z bílků
  4. Boky dortové formy vymažeme tukem, spodní část vyložíme péapírem na pečení, do takto připravené formy vyklopíme připravené těsto, to urovnáme
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 25 minut, pak formu vytáhneme z formy a korpus necháme vychladnout
  6. Z omytého citronu nastrouháme kůru, citrón pak přepůlíme a vymačkáme, plátky želatiny nešcháme nabobtnat (postupujeme podle návodu na obalu)
  7. Podmáslí, zbylý cukr, citronovu kůru i šťávu a želatinu důkladně promícháme, chvíli necháme stát, až začne hmota želírovat
  8. Smetanu vyšleháme, rybíz očistíme, zbavíme stopek, pak rozmačkáme na rybízové pyré, které můžeme ještě mírně osladit
  9. Korpus potřeme rybízovým pyré, další vrstvu dáme šlehačku, nakonec dáme vrstvu z podmáslí, povrch urovnáme, formu dáme do lednice nejméně na 4 hodiny vychladit a dobře ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy