Bílé víno si se slávkami opravdu dobře rozumí. Vyberte si takové, které vám osobně nejvíce chutná. Aromatická petržel jemné chuti slávek dodá pikantnější protiváhu. Recept pro vás připravil šéfkuchař mušlové špičky Les Mousel Tomáš Malíšek.
Ingredience:
Rozpis na 2 až 3 porce: | |
1 kg | čerstvých slávek |
150 g | brambor |
150 g | celeru |
100 g | šalotky |
20 g | plocholisté petržele |
20 g | libečku |
150 ml | bílého vína |
100 ml | smetany |
1 ks | citron |
Postup:
- Do rozpáleného hrnce vložíme slávky, zalijeme bílým vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme 5 až 7 minut, dokud se slávky neotevřou. Vývar scedíme.
- Brambory a celer nakrájíme na asi centimetrové kostičky a blanšírujeme v osolené vodě. Otrháme listy z petržele a libečku, stonky si dáme stranou.
- Vývar ze slávek s bílým vínem doplníme šalotkou, ořezem brambor a celeru a stonky petržele a svaříme na polovinu. Poté přecedíme a přidáme smetanu v poměru asi 1:1 k vývaru.
- Slávky vyskládáme na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme bramborové a celerové kostky, libeček a petržel. Zakápneme citronem a můžeme podávat.
Recept k článku: Prague mussel week představí speciální mušlová menu od mistrů kuchařů. Exkluzivní recepty si můžete připravit i doma
Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou
Slávky na černém pivu s hranolky a petrželovou majonézou