REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slávky na černém pivu s hranolky a petrželovou majonézou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Že jsou mušle „nóbl“ pokrmem a hodí se k nim proto jen distingované víno? Podobně jako vás na Prague mussel weeku my přesvědčíme, že slávky nejsou drahým excesem, následující recept šéfkuchaře Martina Staňka vás přesvědčí o tom, že úžasně chutnají i s pivem. Nebo přesněji řečeno na pivu.


Ingredience:
600 gslávek
80 mlpiva Guinness Stout Draught
20 mlrostlinného oleje
70 gřapíkatého celeru
70 gmrkve
30 gšalotky
20 ghrubozrnné hořčice
20 ghořčice dijon
20 gjarní cibulky
20 gmásla
10 gplocholisté petržele
10 gčesneku
pepř
sůl
Na hranolky:
200 gbrambor
50 mloleje na smažení
sůl
Na petrželovou majonézu:
50 mloleje
20 mlbílého vína
5 ksžloutků
10 ghladkolisté petržele
10 gcitronu
česnek
sůl

Postup:
  1. Omyté brambory nakrájejte i se slupkou na hranolky o tloušťce 7×7 mm a pozvolna usmažte v oleji. Poté hranolky vyjměte a osušte. Olej rozpalte na 180 °C a hranolky podruhé zprudka osmažte dozlatova. Hotové hranolky před podáváním osolte.
  2. Z plocholisté petržele, česneku a oleje si v termomixu při 50 °C vymixujte petrželový olej, který důkladně přeceďte přes jemné sítko a nechte zchladnout do pokojové teploty. Poté s postupným přidáním žloutků vyšlehejte tuhou majonézu. Majonézu dochuťte solí, bílým vínem, šťávou a kůrou z citronu. Před podáváním majonézu důkladně vychlaďte.
  3. Na rozpáleném oleji orestujte očištěný a na kostičky (asi 5×5 mm) nakrájený řapíkatý celer a mrkev, poté přisypte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek a krátce zpěňte. Přidejte oba druhy hořčice a společně zarestujte, osolte, opepřete a podlijte pivem. Nechte krátce svařit a poté vložte očištěné slávky. Vše společně promíchejte a přiklopené vařte asi 4 minuty.
  4. Hotové slávky odstavte a promíchejte s nakrájenou jarní cibulkou, plocholistou petrželí a kostičkami vychlazeného másla, které zahustí vzniklou omáčku. Dle chuti dosolte. Servírujte s hranolkami a petrželkovou majonézou.
Poznámka:

Recept k článku: Moře chutí v pražských ulicích i u vás doma: Ochutnejte mušle podle kulinářských hvězd

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy