REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slávky na kari s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednou z ambassadorů festivalu Prague mussel week je i talentovaná kuchařka a nejmladší vítězka soutěže MasterChef Kristína Nemčková, podle které je tento recept.


Ingredience:
2 kgčerstvých slávek
500 grybího vývaru
50 gmásla
100 mlbílého vína
2 lžícekari koření
2 lžíceolivového oleje
4 ksrajčata
4 ksgranny smith jablka
2 ksstroužky česneku
1 ksvelké cibule
1/2 ksbrokolice
šťáva z jednoho pomeranče
bílá část pórku
olivový olej
sůl

Postup:
  1. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a nechte zpěnit. Poté přidejte nasekaný pórek a česnek. Jakmile trochu chytí barvu, přidejte 2 nakrájená a oloupaná jablka a vše společně jednu minutu opékejte. Pak směs zasypte kari kořením, promíchejte a opékejte další minutu. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a zalijte horkým rybím vývarem. Vařte zhruba 20 minut. Poté omáčku rozmixujte tyčovým mixérem, přeceďte a dochuťte solí a šťávou z pomeranče. Přiveďte znovu k varu, odstavte a nakonec přidejte máslo na zjemnění.
  2. Slávky opláchněte, trochu s nimi potřeste a všechny otevřené vyhoďte. Do hrnce s trochou vařící vody přihoďte slávky, zalijte vínem a přiklopte poklicí. Vařte 2 minuty, než se slávky otevřou. Uvařené je vhoďte do hotové omáčky.
  3. Brokolici rozdělte na jednotlivé hlavičky a ve vařící osolené vodě je půl minuty blanšírujte (poté je rovnou přendejte do ledové vody). Pak hlavičky brokolice usušte a opečte na pánvi s trochou olivového oleje. Zbylá dvě jablíčka nakrájejte na malé kostičky.
  4. Hotové slávky podáváme společně s omáčkou, brokolicí a jablky.
Poznámka:

Recept k článku: Moře chutí v pražských ulicích i u vás doma: Ochutnejte mušle podle kulinářských hvězd

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy