REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slanina papriková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je oblíbená pro výraznou chuť po paprice a uzení.


Ingredience:
Poměr surovin:
90 %syrového hřbetního sádla
3 %soli
2 %papriky
5 %vejce

Postup:

1. Soli používáme v poměru 2,5 až 3 kg na 100 % slaniny
2. Připravíme si vhodnou nádobu na solenou slaninu, nejlépe soudek, který nejdříve čistě vymyjeme, potom vypaříme čistou pitnou vodou a obrátíme, aby vykapal a vychladl (vhodný je i dobře smaltovaný nebo kameninový hrnec)
3. Připravenou sůl dáme do větší mísy, k ruce si připravíme soudek a jeho dno poprášíme solí
4. Každý jednotlivý kus slaniny vkládáme do nádoby se solí a sůl do něho vtíráme
5. Po vetření soli do kusů slaniny otřepeme přebytečnou sůl a kusy slaniny rovnáme do soudku co nejblíže k sobě, aby bylo mezi kusy co nejméně vzduchu
6. Po vyplnění celého soudku povrch slaniny pečlivě umačkáme, přiložíme prkénko a dobře zatížíme
7. Za tři dny po osolení slaninu zalijeme 8 % až 14 % lákem připravené ze soli
8. K přípravě 5 l solného láku použijeme 400 až 700 g soli, podle toho jaká je teplota v místnosti, kde slaninu uchováváme (v místnosti s vyšší teplotou použijeme láku ve větší koncentraci)
9. Do připravovaného láku můžeme přidat několik stroužků utřeného česneku 10. Slanina je po 18 až 21 dnech dostatečně prosolená (proleželá)
11. Syrovou solenou slaninu nakrájíme na větší podélné kousky o váze 20 až 400 g
12. Nakrájené kousky slaniny opláchneme ve vlažné vodě a dáme vařit, po 5 minutách varu snížíme teplotu vody na 90 °C a při této teplotě necháme slaninu ¾ hodiny křehnout
13. Potom ji vyjmeme z vřelé vody a rozložíme ji na ploché mísy, aby vychladla
14. Mezitím si rozředíme papriku rozšlehanými vejci, na 1 kg slaniny rozklepeme do hrnečku 2 čerstvá vajíčka, vidličkou je dobře rozmícháme a přidáme sladkou nebo podle zvyku též z části pálivou nebo pouze pálivou papriku, papriky přidáme asi 20 g, abychom po promíchání s vejci získali řídkou, tekutou kašičku
15. Po vychladnutí slaninu opatříme očky z motouzu, pod které se příčně propíchne silnější špejle, kusy slaniny nesmějí být příliš veliké, jinak by zkřehlá slanina spadla
16. Vychladlou, očky opatřenou slaninu potíráme připravenou paprikou, rozmíchanou v rozšlehaných vejcích
17. Po obarvení slaninu vkládáme do udírny a jakmile první vrstva papriky zaschne, slaninu z udírny vyjmeme, opatříme ji druhou vrstvou papriky a dále udíme (jestliže není ani druhým pokryvem papriky vrstva celistvá, naneseme papriku potřetí)
18. Slaninu udíme s masem do úplného vyuzení, má krásnou zlatočervenou barvu a lesklý, hladký, trvanlivý povrch, je však podstatně křehčí na skusu a má výraznější chuť.

Poznámka:

– Všechny druhy slanin po vyuzení musíme rozvěsit tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly a aby slanina mohla dokonale vychladnout. Po vychladnutí ji uložíme na vzdušném místě ve spíži.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy