REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slanina papriková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je oblíbená pro výraznou chuť po paprice a uzení.


Ingredience:
Poměr surovin:
90 %syrového hřbetního sádla
3 %soli
2 %papriky
5 %vejce

Postup:

1. Soli používáme v poměru 2,5 až 3 kg na 100 % slaniny
2. Připravíme si vhodnou nádobu na solenou slaninu, nejlépe soudek, který nejdříve čistě vymyjeme, potom vypaříme čistou pitnou vodou a obrátíme, aby vykapal a vychladl (vhodný je i dobře smaltovaný nebo kameninový hrnec)
3. Připravenou sůl dáme do větší mísy, k ruce si připravíme soudek a jeho dno poprášíme solí
4. Každý jednotlivý kus slaniny vkládáme do nádoby se solí a sůl do něho vtíráme
5. Po vetření soli do kusů slaniny otřepeme přebytečnou sůl a kusy slaniny rovnáme do soudku co nejblíže k sobě, aby bylo mezi kusy co nejméně vzduchu
6. Po vyplnění celého soudku povrch slaniny pečlivě umačkáme, přiložíme prkénko a dobře zatížíme
7. Za tři dny po osolení slaninu zalijeme 8 % až 14 % lákem připravené ze soli
8. K přípravě 5 l solného láku použijeme 400 až 700 g soli, podle toho jaká je teplota v místnosti, kde slaninu uchováváme (v místnosti s vyšší teplotou použijeme láku ve větší koncentraci)
9. Do připravovaného láku můžeme přidat několik stroužků utřeného česneku 10. Slanina je po 18 až 21 dnech dostatečně prosolená (proleželá)
11. Syrovou solenou slaninu nakrájíme na větší podélné kousky o váze 20 až 400 g
12. Nakrájené kousky slaniny opláchneme ve vlažné vodě a dáme vařit, po 5 minutách varu snížíme teplotu vody na 90 °C a při této teplotě necháme slaninu ¾ hodiny křehnout
13. Potom ji vyjmeme z vřelé vody a rozložíme ji na ploché mísy, aby vychladla
14. Mezitím si rozředíme papriku rozšlehanými vejci, na 1 kg slaniny rozklepeme do hrnečku 2 čerstvá vajíčka, vidličkou je dobře rozmícháme a přidáme sladkou nebo podle zvyku též z části pálivou nebo pouze pálivou papriku, papriky přidáme asi 20 g, abychom po promíchání s vejci získali řídkou, tekutou kašičku
15. Po vychladnutí slaninu opatříme očky z motouzu, pod které se příčně propíchne silnější špejle, kusy slaniny nesmějí být příliš veliké, jinak by zkřehlá slanina spadla
16. Vychladlou, očky opatřenou slaninu potíráme připravenou paprikou, rozmíchanou v rozšlehaných vejcích
17. Po obarvení slaninu vkládáme do udírny a jakmile první vrstva papriky zaschne, slaninu z udírny vyjmeme, opatříme ji druhou vrstvou papriky a dále udíme (jestliže není ani druhým pokryvem papriky vrstva celistvá, naneseme papriku potřetí)
18. Slaninu udíme s masem do úplného vyuzení, má krásnou zlatočervenou barvu a lesklý, hladký, trvanlivý povrch, je však podstatně křehčí na skusu a má výraznější chuť.

Poznámka:

– Všechny druhy slanin po vyuzení musíme rozvěsit tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly a aby slanina mohla dokonale vychladnout. Po vychladnutí ji uložíme na vzdušném místě ve spíži.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Sušíme zeleninu, ovoce, bylinky a houby

Sušit potraviny můžeme v troubě nebo ve speciálních sušičkách. Naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily i venku, ovšem ne přímo na slunci …

číst dále ...

Rumová novinka přímo z Mauricia

Moře a léto k sobě neodmyslitelně patří. A jak lépe si zprostředkovat tuto atmosféru i v pohodlí domova než díky vašim chuťovým pohárkům. Novinka The Pearl of Mauritius vás přenese na exotický ostrov na jazyku i v mysli.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ZÁŘÍ 2021 – balíček plný novinek

V září proběhl návrat do školních lavic a vyšel nový Brand Box, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Přehlídku novinek započala osvěžující kofeinová voda Tchibo Coffizz. Nabízí funkční benefity kávy – dodává energii, povzbudí mysl, udržuje ve střehu a hydratuje. Představuje čirou energii přírodního kofeinu se sílou odpovídající dvojitému espressu. Kofein ale není nositelem chuti, proto Tchibo Coffizz nechutná po kávě, ale po ovoci. K dostání je perlivá i jemně perlivá varianta s aroma citron s mátou a příchutí maracuja v praktické lahvi o objemu 0,5 l…

číst dále ...

Podzim ve znamení vín a sýrů. Přinášíme desatero správného párování

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

číst dále ...

Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.

číst dále ...

Prostříhejte se s Klasáčkem k autu!

Češi rádi soutěží a také čím dál více při nákupu potravin upřednostňují kvalitu. Proto i letošní podzim spouští Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spotřebitelskou soutěž „Stříhejte kolem dokola“, jejímž maskotem je panáček Klasáček. K účasti stačí jen kupovat výrobky se značkami kvality, jako například Klasa, Regionální potravina, Bio, které vystřihnete, nalepíte do herní karty a zašlete poštou. Hlavní cenou je roční zapůjčení 3 osobních automobilů. Soutěž probíhá od 4. října 2021 do 2. ledna 2022.

číst dále ...

Řepa, česnek, salát… čím jsou pro nás tak prospěšné? A jdou i na gril?

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Jejich průměrná roční spotřeba na jednoho člověka je 12 kg. Následují cibule 10,1 kg, melouny 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkový salát 2,4 kg. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí, dříve se u nás snědlo 13,8 kg, jeho obliba ale klesla na 6,9 kg. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu. Na takové zajímavé informace se Akademie kvality zeptala Ing. Zuzany Přibylové, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy