REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slanina papriková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je oblíbená pro výraznou chuť po paprice a uzení.


Ingredience:
Poměr surovin:
90 %syrového hřbetního sádla
3 %soli
2 %papriky
5 %vejce

Postup:

1. Soli používáme v poměru 2,5 až 3 kg na 100 % slaniny
2. Připravíme si vhodnou nádobu na solenou slaninu, nejlépe soudek, který nejdříve čistě vymyjeme, potom vypaříme čistou pitnou vodou a obrátíme, aby vykapal a vychladl (vhodný je i dobře smaltovaný nebo kameninový hrnec)
3. Připravenou sůl dáme do větší mísy, k ruce si připravíme soudek a jeho dno poprášíme solí
4. Každý jednotlivý kus slaniny vkládáme do nádoby se solí a sůl do něho vtíráme
5. Po vetření soli do kusů slaniny otřepeme přebytečnou sůl a kusy slaniny rovnáme do soudku co nejblíže k sobě, aby bylo mezi kusy co nejméně vzduchu
6. Po vyplnění celého soudku povrch slaniny pečlivě umačkáme, přiložíme prkénko a dobře zatížíme
7. Za tři dny po osolení slaninu zalijeme 8 % až 14 % lákem připravené ze soli
8. K přípravě 5 l solného láku použijeme 400 až 700 g soli, podle toho jaká je teplota v místnosti, kde slaninu uchováváme (v místnosti s vyšší teplotou použijeme láku ve větší koncentraci)
9. Do připravovaného láku můžeme přidat několik stroužků utřeného česneku 10. Slanina je po 18 až 21 dnech dostatečně prosolená (proleželá)
11. Syrovou solenou slaninu nakrájíme na větší podélné kousky o váze 20 až 400 g
12. Nakrájené kousky slaniny opláchneme ve vlažné vodě a dáme vařit, po 5 minutách varu snížíme teplotu vody na 90 °C a při této teplotě necháme slaninu ¾ hodiny křehnout
13. Potom ji vyjmeme z vřelé vody a rozložíme ji na ploché mísy, aby vychladla
14. Mezitím si rozředíme papriku rozšlehanými vejci, na 1 kg slaniny rozklepeme do hrnečku 2 čerstvá vajíčka, vidličkou je dobře rozmícháme a přidáme sladkou nebo podle zvyku též z části pálivou nebo pouze pálivou papriku, papriky přidáme asi 20 g, abychom po promíchání s vejci získali řídkou, tekutou kašičku
15. Po vychladnutí slaninu opatříme očky z motouzu, pod které se příčně propíchne silnější špejle, kusy slaniny nesmějí být příliš veliké, jinak by zkřehlá slanina spadla
16. Vychladlou, očky opatřenou slaninu potíráme připravenou paprikou, rozmíchanou v rozšlehaných vejcích
17. Po obarvení slaninu vkládáme do udírny a jakmile první vrstva papriky zaschne, slaninu z udírny vyjmeme, opatříme ji druhou vrstvou papriky a dále udíme (jestliže není ani druhým pokryvem papriky vrstva celistvá, naneseme papriku potřetí)
18. Slaninu udíme s masem do úplného vyuzení, má krásnou zlatočervenou barvu a lesklý, hladký, trvanlivý povrch, je však podstatně křehčí na skusu a má výraznější chuť.

Poznámka:

– Všechny druhy slanin po vyuzení musíme rozvěsit tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly a aby slanina mohla dokonale vychladnout. Po vychladnutí ji uložíme na vzdušném místě ve spíži.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

5 rad, jak na medové cukroví

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Červená řepa na 25 způsobů! Vyzkoušejte naše TOP recepty s červenou řepou

Výběr “NEJ” receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na zpracování a úpravu červené řepy, ale i na recepty, kde červená řepa hraje svoji nezastupitelnou roli. Vybrali jsme pro vás naše, ale i vaše nejoblíbenější recepty na červenou řepu, nebo s červenou řepou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy