REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Selská šunka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uzené vepřové maso se špekem a kůží ze spodního šálu, ořechu nebo špičky.


Ingredience:
maso ze spodního šálu, ořechu nebo špičky
Základní recept na nálev:
1 lvody
100 gdusitanové konzervační soli
100 gřeznického koření (k dostání ve specializovaných prodejnách)
10 gmletého pepře
5 gčesnekové soli

Postup:

Pro tento recept je vhodné maso, které se nasoluje níže uvedeným nálevem pomocí injekční stříkačky, vstříknuté množství nálevu by mělo představovat 15 až 20 % množství masaZákladní recept na nálev: 1. Z výše uvedených ingrediencí umícháme nálev
2. Část tohoto roztoku se vstříkne do masa injekční stříkačkou jednotlivými vpichy ve vzdálenosti 5 cm od sebe
3. Na další 3 dny se maso naloží do nálevu z výše uvedeného koncentrátu
4. Nakonec se maso omyje, máčí, nechá 1 den sušit na vzduchu v chladné místnosti a potom se udí horkým kouřem při teplotě přes 85 °C.

Poznámka:

Více viz. články o uzení v naší škole vaření, např.:Maso vhodné k uzeníUzení mastných výrobkůNálevy a koření při uzení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy