REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rolovaná šunka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyuzená šunka, nasolená, proležená, zarolovaná motouzem.


Ingredience:
nasolená, proležená šunka
silnější motouz

Postup:

1. Nasolenou a dobře proleželou šunku vykostíme, mimo kolena, které ponecháme v celku u šunky, šunku při vyjímání bércových kostí opatrně podélně rozřízneme, aby se lépe rolovala
2. Dobře upravenou a od třásní masa očištěnou šunku počneme ze středu směrem ke kolenu rolovat asi na jeden prst od sebe silnějším motouzem, u kolena dobře zavážeme a vrátíme se z motouzem zase do středu, odkud rolujeme stejným způsobem ke druhému konci 3. Nakonec dvakrát po celé délce šunky každé obtočení motouzem podléváme (na straně s kůží by mělo rolování i podlévání vypadat pěkně)
4. Upravenou zarolovanou šunku dáme udit do vyhřáté udírny na 50-60 °C, udíme do zlatožluté barvy a pak ji vaříme jako jiná masa.

Nasolování větších kusů masa:
1. Jednotlivé kusy dobře vychlazeného masa o hmotnosti 1,5-2 kg ručně potřeme solí, zvláště pak místa kosterní a místa s kůží
2. Nasucho nasolené maso pak vkládáme do čisté nádoby, jejíž dno bylo předem slabě posypáno solí
3. Po 24 hodinách maso zalijeme 11,5 % solným lákem a takto naplněná nádoba se po dvou dnech přiklopí čistým víkem a podle potřeby zatíží
4. Naložené maso skladujeme při teplotě +
3 až +
4 °C, doba proležení je přibližně 14-16 dnůPo celou dobu proležení musí být maso zcela ponoření v láku.

Příprava solného láku: Lák o koncentraci 11,5 % připravíme smícháním 10 l pitné vody s 1,3 kg kuchyňské soli. Sůl ve vodě dobře promícháme, necháme ji ustát, pak z hladiny sebereme naběračkou nečistoty a potom solný roztok necháme do druhého dne rozležet. Před aplikací znovu promícháme.

Poznámka:

Více o uzení najdete v naší škole vaření: Udíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy