Ve světě se této úpravě říká šmalc. Při jeho výrobě se tuk získává pozvolným škvařením sádla a kůže, ke konci i s cibulí, ta zkaramelizuje a vytvoří se voňavé, vypečené kousky kůže a cibulky.
Ingredience:
kuřecí kůže a sádlo (tak 1:3 sádla a kůže nakrájené na 1×1 cm velké kousky) | |
cibule nasekaná na střední kousky | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Sádlo a očištěné kůže vložíme do mrazáku, až vše ztuhne, nasekáme na hrubo
- Do hrnce se silnějším dnem vložíme sádlo s kůžemi, podlijeme vodou a na velmi mírném zdroji tepla necháme povolit a rozpustit tuk, voda se začne odpařovat
- Necháme vařit 70 až 80 minut, sem tam zamícháme
- Jakmile budou škvarky světle zlatavé, přihodíme kousky cibule, necháme je zkaramelizovat.
- Hotové škvarky se sádlem přecedíme přes sítko, sádlo necháme ztuhnout ve vhodné sklenici s uzávěrem, škvarky osolíme a promícháme.