Škvarky připravené vyškvařením vepřového sádla.
Ingredience:
1,5-2 kg | vepřového sádla |
voda (mléko) | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové sádlo nakrájíme na kostky, podle síly sádla tak 2 x 2 cm velké
2. Na dno hrnce nebo velké hluboké pánve postavené na středně rozpáleném zdroji tepla nalijeme asi 2 dcl vody a nasypeme 2 hrsti na kostky pokrájeného sádla, voda se začne postupně vypařovat a ze sádla se bude uvolňovat tuk, vepřové sádlo
3. Přidáme další zbylé kostky nakrájeného sádla a za stálého míchání pomalu škvaříme sádlo dorůžova
4. Škvarky vybereme a necháme na pekáči odkapat, nakonec je osolíme
5. Horké vyškvařené sádlo slijeme naběračkou do připravené nádoby a můžeme dále použít dle příslušných receptur.
Ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost.